Country4you

Slim Dusty och Joy McKean

Nu i dagarna har det varit premiär på filmen Slim & I. En film om den australiske countryikonen Slim Dusty och hans hustru Joy McKean, ”The Grand Lady of Australian Country Music” Man kan ju hoppas att filmen köps in av de nordiska TV-bolagen.

”Slim Dusty” eller David Gordon Kirkpatrick föddes i Nulla Nulla Creek i New South Wales i juni 1927. Gordon började skriva låtar när han var 10 och när han var 11 tog han sitt artistnamn Slim Dusty. 1946, 19 år gammal, skrev han på sitt första kontrakt. Den första plattan blev ” When the Rain Tumbles Down in July”.

Joy McKean föddes i New South Wales I Januari 1930. Pappan som var skollärare och spelade Steel Guitar och mamman såg till att Joy och systern Heather fick en bred musikalisk inriktning. Systrarna McKean fick ett eget radioprogram i den lilla lokala radiostationen när Joy var 18.

Slim och Joy blev presenterade för varandra av en DJ på en radiostation i Sydney och de gifte sig 1951. De blev ett mycket framgångsrikt par och det höll i sig till Slims död 2003. Joy var Slims’s fru och manager i mer än 50 år och tillsammans fick de barnen Anne och David Kirkpatrick. I 1964 gjorde hela familjen en turné som tog 10 månader, det blev nästan 20000km. Man gjorde en film om turnén några år senare.

Joy var en av de som startade Tamworth Country Music Festival (1972). På Festivalen delas priset ’Golden Guitar’ (eller CMAA Awards) ut av en oberoende jury till någon som gagnat countrymusiken mest. Joy har fått priset 6 ggr och Slim 45 st – mest av alla. 2018 var det rekord med besökare på Tamworths museum för Golden Guitar, 117000.

Dusty skrev många egna låtar men han hade även hjälp av frun och andra låtskrivare. Musikstilen som kom redan på 1800-talet kom att kallas ’Bush Ballads’. En Bush Ballad ska innehålla en berättelse om ett äventyr eller en händelse ute i den australiska naturen och ska ha en humoristisk, tragisk eller melankolisk ton. Många gånger har det varit en låt eller en saga eller ett poem som först spridit nyheter från ett distrikt till andra som sedan nedtecknats eller skrivits om. Även om traditionen till stor del försvunnit så håller artisterna inom den Australiska countrymusiken uppe musikstilen. Countrymusiken i Australien har därför inte utvecklats/moderniserats lika snabbt i Australien som i Tennessee och Texas.

Men det är ändå ”Waltzing Matilda” som blivit hans mest kända låt. Han fick avsluta OS/OL i Sydney år 2000 med att sjunga den i kör med 114000 åskådare och inför nära nog en halv miljard TV-tittare. Kylie Minogue (en ikon inom popmusik och australisk såpopera) fick sjunga låten på avslutningen av Paralympics månaden efter visar vem som ansågs vara störst!!.

Lite data om Slim:

  • Slim har fått utmärkelsen MBE av Drottning Elisabeth, Member of the British Empire, för hans insatser inom samväldet för att sprida gädje och sin och landets kultur.
  • Slim har till 2007 sålt 7 miljoner plattor i Australien
  • Albumet ‘The Very Best of Slim Dusty’ släpptes 1998 och en ny version med ännu en låt kom 2003 och möjligheten för digital nedladdning kom 2013. Albumet ligger kvar på försäljningslistan sedan 1998 (med någon veckas avbrott) vilket betyder att albumet legat på listan i 1112 veckor och 2% av befolkningen har köpt albumet. Så statistiskt så har ungefär var 12:e familj i Australien någon gång haft en ’The Very Best of Slim Dusty’
  • När rymdfärjan Columbia på sin jungfrutur passerade Australien spelade de ”Waltzing Matilda” med Slim.
  • I 1997 blev Slim och Joy inbjudna till Grand Ole Opry i Nashville där man firade Slim’s 50 år som artist.
  • Albumet ‘Looking Forward, Looking Back’ blev Slims 100 album. Slim första att passera gränsen. Willie Nelson och Cliff Richard är nära.
  • Han fick avsluta OS/OL i Sydney år 2000 med att sjunga ”Waltzing Matilda” i kör med 114000 åskådare på stadion och inför nära nog en halv miljard TV-tittare.
  • Vid tiden för sin död höll Slim på att spela in sitt 106:e album för EMI.
  • Efter en lång utdragen kamp mot cancer i njurar och lungor dog Slim den 19 september 2003
  • Slim Dusty fick en statsbegravning med premiärministern och mängder av politiker och representanter från kyrkor och samfund.

Waltzing Matilda är den mest kända Bush Balladen i världen. En typisk sång som uppstått efter en händelse och efter att historien gått från by till by så har någon skrivit ned texten.
Banjo Paterson skrev texten 1895 när han besökte in farm i västra Queensland. En i familjen MacPherson hade hört en skotsk march ”The Craigielee March” som hon spelade och Banjo Paterson tyckte allt stämde med melodin och den första versen så de fortsatte. Texten kan vara baserade på en händelse där arbetarna skulle ha strejkat och dödat några får. Ledaren för strejken hade sedan hittats död i en korvsjö.

Förr sa man att ”Waltzing Matilda” var den inofficiella nationalsången för Australien. Men det var ju ”God Save the Queen” (commonwealth) och från 1984 är det ”Advance Australia Fair”. Det var en omröstning på 70-talet och ”Waltzing Matilda” kom tvåa med 28%. Advance Australia Fair” fick 43%. Waltzing Matilda har en speciell text med mycket slang.

Matilda är en kappsäck eller enklare ryggsäck där man har alla kläder och sin ’billy’. Man tror att man ska jämföra Matilda med en fru som håller reda på allt.
Waltzing uppstår när kappsäcken hoppar och skuttar på ryggen när man går.

Once a jolly swagman camped by a billabong
Under the shade of a coolibah tree,
And he sang as he watched and waited till his billy boiled:
«You’ll come a-waltzing Matilda, with me.»
Swagman=Vandringsman som letar efter jobb
Billabong= Korvsjö bredvid en slingrande flod Coolibah Tree=Eucalyptus träd vid korvsjö.
Billy = kastrull för att koka tevatten.
Waltzing Matilda, Waltzing Matilda
You’ll come a-Waltzing Matilda, with me
He sang as he watched and waited ’til his billy boiled, You’ll come a-Waltzing Matilda, with me
  Vem vill gå med mig och min kappsäck
Down came a jumbuck to drink at the billabong
Up jumped the swagman and grabbed him with glee
And he sang as he stowed him away in his tucker bag
You’ll come a’waltzing Matilda with me
Jumbuck = får
glee= glädjetjut
Tucker bag = en säck för alla sorters mat
Up rode the squatter, mounted on his thoroughbred,
Up rode the troopers, one, two, three,
With the jolly jumbuck you’ve got in your tucker bag?
You’ll come a-Waltzing Matilda, with me.
Squatter = markägaren,
thoroughbred = renrasig häst (typ tävlingshäst)
Waltzing Matilda, Waltzing Matilda
You’ll come a-Waltzing Matilda, with me
With the jolly jumbuck you’ve got in your tucker bag? You’ll come a-Waltzing Matilda, you scoundrel with meScoundrel = skurk, boskapstjuv
Up jumped the swagman and sprang into the billabong, You’ll never catch me alive, said he,
And his ghost may be heard as you pass by that billabong,
“You’ll come a-Waltzing Matilda, with me”.
Han ville inte bli fast utan sprang ut och drunknade i korvsjön. Straffet för boskapsstöld var oftast hängning
“Waltzing Matilda, Waltzing Matilda
You’ll come a-Waltzing Matilda, with
me”
his ghost may be heard as you pass by that billabong,
“You’ll come a-Waltzing Matilda, with me.
Oh, you’ll come a-Waltzing Matilda, with me
 
Laster...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy