Country4you

Buck Owens- opprøreren

Redaksjonen

”Toten Bjørn” fikk hilse på Buck Owens da han opptrådte i Njårdhallen i 1969(*)
C/W var lite representert på salgslistene i Norge på 60-tallet, unntaket var i hovedsak Jim Reeves.

Etter svensktopp og Beatles –perioden kom det en røff countrysanger med en rekke LP-plater høyt opp på VG-lista. Jeg snakker her selvfølgelig om Buck Owens. Han hadde en klart tøffere stil enn gentleman Jim, og på en måte talte han Nashville midt i mot med det som ble Bakersfield-stilen.

På vestsida av Mjøsa her jeg vokste opp var det flere band som spilte ”røffe” country –låter. Spesielt var Una Corda med ”Toten Bjørn” og Bumble Bees med Arvid ”Akke” Strand blant mine favoritter på festlokalene. Toten Bjørn hadde med fele og steel guitar og ”Akke” sang Buck Owens-låter med Jim Reeves stemme. Sistnevnte ga for et par år siden ut en flott CD med navnet: ”Veien tilbake til Jim Reeves”.

Toten Bjørn og Buck Owens fra Njårdhallen -69
Toten Bjørn og Buck Owens fra Njårdhallen -69

Buck Owens het egentlig Alvis Edgar Owens og ble født 12.08.1929 i Sherman, Texas. Han ville ha navnet Buck allerede som fireåring etter kallenavnet til en av geitene på gården der han vokste opp. I 1937 flyttet familien til Arizona for å få bedre kår under den store depresjonen på 30-tallet.

Buck fikk i sitt eget radioprogram allerede i 1945. På slutten av 40-tallet kjørte han lastebil og slo seg ned i Bakersfield, California, der han giftet seg for første gang. Han ga ut en plate på 50-tallet ”Hot Dog” som ikke slo all verden, men som senere skulle komme høyere opp på listene.

Karrieren til Buck Owens tok av i 1959 da han fikk to hits: ”Seond Fiddle” , nr. 24 på Billboards countryliste og ”Under your Spell again”, nr 4 på samme liste. På denne tiden traff han Don Rich, som skulle bli hans følgesvenn i 15 år sammen med The Buckaroos. Buck var i motsetning til artister som Jim Reeves og Eddy Arnold en litt villmann i det konservative countymiljøet i USA. Owens gikk i mot Nashville stilen og benyttet fele, steele guitar og hillbilly stil i sin musikk. Varianten ble populær også i Norge og han opprådde i Oslo tre ganger.

Act Naturally” ble hans første nummer en hit. The Beatles gjorde senere en coverversjon av denne med Ringo Starr som vokalist. Det sies at Beatles alltid kjøpte Owens platene når de kom.

Depresjon etter tragisk motorsykkelulykke

Den første album –hiten var en Carnegie Hall consert. Buck og The Buckaroos ble anerkjent som et kvalitesband, ikke minst da Ray Charles spilt inn to Owens produksjoner i 1966, ”Crying Time” og ”Together agin”. Etter hvert ble det bare Buck Owens og Don Rich igjen i bandet. Da Rich omkom i en motorsykkelulykke tidlig på 70-tallet gikk Buck inn i en dyp depresjon. Han sa en gang: “I think my music-life ended when Don died”.

Buck gjorde et comeback I 1988. Sammen med Dwight Yokam spilte han inn på nytt ”Streets of Bakersfield” og ”Hot Dog” med stor suksess.

Buck Owens opprettet en egen restaurant, klubb og museum i Bakersfield. Her opptrådete han i flere år men etter en kreftoperasjon på 90-tallet trappet han noe ned på spillingen. 25 mars 2006 skulle han opptre på klubben hjemme i Bakersfield. Han følte seg ikke i god form og hadde tenkt til å melde avbud. Han fikk imidlertid høre at en av gjestene hadde reist 60 mil for å høre ham. Buck sa: ”Har noen reist så langt så skal jeg opptre i kveld.” Buck gjorde det men døde noen timer senere.

Owens ble gift fire ganger og ble skilt like mange gang. Kanskje han levde litt etter: ”Love’s Gonna Live Here”,”Together again”, ”I’ve got a tiger by the tail” og ”Crying time”?

Buck Owens LIVE i Oslo – 1969. Lyd og bilder:

Fra VG-Lista:
Buck Owens har hatt 10 album inne på VG-lista.
The Best Of Buck Owens er det albumet som har ligget lengst på VG-lista Topp 40, 189 uker. Albumet ble også Buck Owens’ høyeste listeplassering (#1).

[author ]Innlegg skrevet av: Sigbjørn Hemstad – lokalhistoriker.
Sigbjørn Hemstad er fra Gjøvik. (f 1949) Han er i første rekke kjent som NRK-journalist med programseriene: «Hvilke Tider-Hvilke Låter»; «Hæljefest» sammen med Stein E. Hagen på 80-tallet. Reiser nå rundt med artister fra Brio Band, Una Corda, og Torry Enghs og lager Toten-pop-show. Se www.totenpop.no og for dvd-kutt www.qtv.no[/author]

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy