Country4you

Shania Twain

Rolf Berglund

Hon har blivit kallad The Queen of Country-pop för den musikaliska blandningen som blev hennes kännetecken. Hon är den mestsäljande kvinnliga artisten i countrymusikens historia.

Eileen Regina Edwards föddes den 28 augusti 1965 i Windsor Ontario och när hon fått kontrakt hos Mercury tog hon artistnamnet Shania Twain. 

OBS: hon kallas Eileen i artikeln ända tills hon tar sitt artistnamn.

Barndomen

Eileen föddes som yngsta barnet av tre till Sharon och Clarence Edwards (delvis Cree-indian enligt Eileen. Enligt Clarence nära släkt enbart English / French / Irish). När föräldrarna skilt sig flyttade Eileen, med mor och syskon till Timmons. Där gifte sig mamma Sharon med Jerry Twain (delvis Ojibweindian) och Sharons barn adopterades av Jerry så de fick namnet Twain. En släkting till Jerry dog så då fick Sharon adoptera Jerrys nevö Darryll.

Shania Twain 7 är

En stor familj betydde dyra levnadskostnader så de levde på existensminimum. Eileen vågade inte säga något på skolan för hon var rädd att familjen skulle splittras. Det uppstod dessutom våld mellan föräldrarna. 1973, när Eileen var 8 började hon sjunga på en bar i Timmons för att få in pengar till hushållet. Hon kunde tjäna $20 på den timmen efter att baren stängt spritförsäljningen vid midnatt fram till 01:00. Eileen hatade att behöva sjunga på barer men insåg att detta blev hennes egna ’scen och musikskola’. Hennes största passion var att få sjunga och uppträda men det fanns tillfällen då hon bara ville gå när de fulla gästerna blev stökiga. Men hon fick ju sjunga den musiken hon älskade så hon överlevde. Eileen skrev sina första låtar 1975 (när hon var 10), «Is Love a Rose» och «Just Like the Storybooks«.

Tonåren

När Eileen var 13 år fick hon uppträda på TV och dessutom fick hon börja på musikklass i skolan i Timmons. Dessutom var hon sångare i ett band, ’Longshot’ som spelade alla typer av Top40-musik. Under något år arbetade hon i styvfaderns firma som då höll på med skogsföryngring och skogsförädling. 

Arbetet var mycket krävande så Eileen blev mycket stark. Då detta var långt från bebyggelsen ute i skogen fick det efter arbetet bli ett bad i sjön och när maten var uppäten kunde Eileen sitta med sin hund på en sten eller stubbe och skriva låtar.

I Juni 1983 (18 år) tog Eileen Regina Twain sin examen på Timmins High.

Vidgande av vyerna

Efter examen upplöste hon sitt band och hon blev med i ett coverband, ’Flirt’, och de turnerade runt i Ontario. Eileen tog också sånglektioner i Toronto och de dagar hon inte hade pengar fick hon städa lägenheten. En DJ i Toronto, Campbell, upptäckte Eileens kvalitéer och skrev i en artikel i ’Country Music News’: ”

Eilleen possesses a powerful voice with an impressive range. She has the necessary drive, ambition and positive attitude to achieve her goals.

Det visade sig att Campbell skulle göra ett album med Tim Denis och Eileen fick sjunga som kör på låten “Heavy on the Sunshine”. Campbell tog sedan med Eileen till Nashville för att göra demo’s, tyvärr hade hon svårt att få fram pengarna för studiohyran. Eileen blev bekant med Mary Bailey som sett Eileen flera år tidigare men hon kände direkt igen henne:

I saw this little girl up on stage with a guitar and it absolutely blew me away. She performed Willie Nelson’s «Blue Eyes Crying in the Rain» and Hank Williams’ «I’m So Lonesome I Could Cry». Her voice reminded me of Tanya Tucker, it had strength and character, a lot of feeling. She’s a star, she deserves an opportunity.

Bailey hade också vid det tillfället hört några sånger som Eileen skrivit själv och reagerat över att hon var ju bara 19 år men upplevt och skrivit om saker som 60-åringar har erfarenheter av.

Bailey ordnade att Eileen fick erfarenheter av livet i Nashville. Eileen fick också göra demo’s men det gick inte så bra för Eileen ville främst bli en rocksångare så hon återvände till Canada och startade ett rockband i Toronto sensommaren 1986. Bailey ordnade att Eileen kom tillbaka till Nashville och träffa en dirigent och producent, John Kim Bell, som kände folk i Canadian Country Music Association. Eileen och Bell började att umgås i hemlighet. Senare under 1986 så uttryckte Eileen åter sin önskan om att få mer rock-musik i sitt utövande. Eileen första framgång var att få delta i en insamling för den indianska ursprungsbefolkningen i Toronto (februari 1987). Det blev inte någon större succé men Bell blev övertygad om att Eileen skulle hålla sig borta från pop och gå in för countrymusiken.

Den 1:a november 1987 omkom Eileens mor och styvfar i en bilolycka. Detta innebar att Eileen kom hem till sina syskon och tog hand om dem. Den inkomsten som kom in var att Eileen fick sjunga på vildmarkshotellet ’Deerhurst Resort’ i närheten av Huntsville.

Nu börjar det – On My Way

1992 hade syskonen blivit så gamla så den sista fått eget jobb och boende. Eileen gjorde några demoinspelningar och managern hon skaffat i Huntsville såg till att hon fick träffa flera betydelsefulla agenter. Det blev Mercury Nashville Records som skrev kontrakt. Det var nu som Eileen skulle ha ett artistnamn. Det blev Shania Twain och Shania sa att det var ett Ojibwa ord som betydde ’On My Way’. Det har forskats i om vad Shania betyder och man har svårt att få det till samma som Shania.

Shania fick släppa sitt debutalbum ’Shania Twain’ under 1993 men det blev ingen större succé. Men Shanias framgångar som kom senare gjorde att hon till slut fick en platina-platta (mer än en miljon sålda plattor).

Giftemål

Rockproducenten ”Mutt” Lange hade blivit imponerad av Shanias album och hennes låtar och erbjöd sig att skriva låtar med henne och producera låtar. I juni 1993 träffades de på ’Nashville Fan Fair’ (Idag CMA Fest) och kom överens. De kom verkligen nära varandra vilket innebar att de gifte sig den 28 december 1993.

Framgångarna

Många känner till hur framgångsrik hon varit varför vi bara tar med ett sammandrag av hennes album.

I februari 1995 släpptes det andra albumet, ’The Woman in Me’ Det har sålt över 12 miljoner ex i USA.

1997 kom albumet ”Come on Over” som sålt över 40 miljoner ex över hela världen. Versionen i USA var mer countryinriktad. Senare släpptes en mer popinriktad version i övriga världen.

2002 föddes sonen Eja (’asia’) och albumet ’Up’ släpptes. Detta [2CD] album såldes i över 5,5 ex i USA.

2004 kom Greatest Hits . Shania var tvungen att gå ner i tempo och sluta med konserter. Bl a p g a sviter efter besvär med ett fästingbett (Borelia).

2017 gjorde Shania comeback med albumet ‘Now’.

Skilsmässa och giftemål

I Maj 2008 kom beskedet att Shania och Mutt skulle skiljas.
Shania gifte sig den 1 januari 2011 med Frédéric Thiébaud och de bor mestadels i Corseaux Schweiz.

Ultimate Shania Twain

Uppdaterad 2022-01-06 av Rolf Berglund

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy