Country4you

Kris Kristofferson

Roy Skjellaug

Unga år och utbildning

Kris Kristofferson (född 22 juni 1936 i Brownsville Texas) är andra generationens amerikan. Hans pappa Lars Henry var Generalmajor (Air Force Major General) och Kris farfar som utvandrade från Dalarna var underofficer i den svenska armén. Kris pappa påverkade Kris från tidig ålder till en militär bana. I High School och College gjorde han sig ett namn som författare av noveller och han fick pris för flera av dem.  Kris hamnade dessutom i Sports Illustrated för framgångar inom Fri Idrott och Football. Kris blev vid sin examen ”Bachelor of Art” och fick ett stipendium att studera vidare på Qxford University i England. Där började han att skriva låtar på inrådan av kamrater i Oxford. Han till och med fick möjlighet att spela in och ge ut plattor men då under ett alias, Kris Carson.

Hans manager försökte höja intresset hos engelsmännen genom att saluföra honom som ”A Yank at Oxford”. Varken karriären som sångartist / låtskrivare / novellist fick någon framgång. På den sportsliga sidan blev det några framgångar i Boxning och Rugby. Kris fick en examen i English Litterature.

Det militära

Påverkad av familjen och familjens traditioner blev han militär. Efter utbildning blev han helikopterpilot och hans rang blev Kapten och han placerades i Väst-Tyskland. I den amerikanska armén i Tyskland fanns det flera musikintresserade så han bildade flera band och skrev låtar igen. Efter tjänstgöringen i Tyskland fick han ett erbjudande om att bli lärare i Engelska och Engelsk Litteratur i West Point. Han tackade nej till familjen Kristoffersons stora besvikelse – De såg det som han svek dem och att han vände ryggen till allt som de stod för i livet.

Musiken

Efter att han lämnade armén så flyttade han till Nashville och hade små mindre jobb. Inkomsten räckte inte alltid till mediciner och vård till sonen som hade problem med en krånglande matstrupe vilken ledde till att frun sedan 5 år tog ut skilsmässa.

Kris började som städare hos Columbia Recording Studios i Nashville där han en dag mötte June Carter och fick henne att lämna över demoinspelningar till Johnny Cash. Johnny C fick många demos från låtskrivare så Kris demo hamnade i samma hög som de andra.

Kris hade jobb som helikopterförare på Petrolium Helicopters International i Lafayette, Louisiana. Här utförde Kris flygningar till och från oljeplattformar. Han jobbade en vecka och var ledig en vecka. Det kunde vara lång väntan mellan uppdragen och då skrev han någon låt. Som exempel skrev han ”Help Me Make It Through The Night” och “Bobby McGee” under samma vecka.

Någon vecka efter att han lämnat över demo till June Carter förstod han att Johnny C lagt hans Demo åt sidan. Så då lånade Kris en helikopter och landade på Johnny C gräsmatta vilket naturligtvis uppmärksammades av Johnny och när han lyssnade på demon fastnade han för ”Sunday Mornin’ Comin’ Down” som han spelade in. Den gavs ut som singel och blev en hit och Kris Kristofferson fick pris som ’Songwriter of the Year’.

Från 1966 blev Kris uppmärksammad som låtskrivare, många artister ville spela in låtar men det blev inga direkta succéer. Kris ville därför göra plattor själv. Det första albumet (1970) fick namnet ’Kristofferson’ men den sålde inte bra men däremot blev många mer kända artister intresserade och gav ut covers. 1971 gav man därför ut albumet igen under namnet ’Me and Bobby McGee’ och då blev det en succé. Janis Joplin som då var ihop med Kris hade fått en världshit med ”Me and Bobby McGee”.

De kommande albumen blev tyvärr inte lika stora försäljningsframgångar.

Film

Kris blev filmskådespelare. Framgångar och misslyckanden följde varandra. Hans kanske bästa filmroller var ’Pat Garret and Billy the Kid’, ’A Star is Born’ med Barbra Streisand, ’Convoy’ där han spelar ’Rubber Duck’ och ’Songwriter’

Hans sämsta filmer sägs vara ’Heavens Gate’ och ’Rollover’

Highwaymen – Outlaw Country

Jimmy Webb skrev ”Highwayman” 1978 och Glen Campbell spelade in låten men fick inte ge ut den som singel. När Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson och Kris Kristofferson var i Schweiz funderade de på att göra något tillsammans. Senare spelade Marty Stuart ”Highwayman” i studion när alla var samlade och han sa att den skulle vara perfect för dem med fyra verser, en var. Nej, man trodde inte på idén. Men när Glen Campbell spelade den för dem insåg de att det var låten för dem och dessutom hade de ju fått ett namn på sin grupp, The Highwaymen. Deras musikaliska stil och klädsel/uppträdande gjorde att de kallas Outlaw.

Det blev en världsuccé och The Highwaymen turnerade världen över och sjöng gruppens och de egna låtarna.

Personligt

Runt millennieskiftet opererades Kris för hjärtproblem – By pass. Mellan 2004 och 2015 trodde läkarna att han fått Alzheimers, det visade sig att han hade fått Borelia. Med rätt medicinering blev han frisk. Han hade spelat in en film i Vermont 2003 och då troligen fått en fästing /tick.

Kris har åtta barn, två från äktenskapet med första frun, ett barn med andra frun (Rita Coolidge) och 5 barn med nuvarande frun, Lisa (Meyers). Det är 32 år mellan första och sista barnet. Kris och Lisa bor på ön MauiHawaii.

(T. Kila -20/6’19 för Country4you.com)

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy