Country4you

Alan Jackson – En mann av folket

Redaksjonen

En av USAs mest folkekjære artister, Alan Eugene Jackson, ble født i Newnan, Georgia 17. Oktober 1958. Der var han den yngste av fem søsken, og at på til den eneste gutten. Foreldrene hadde anstendige jobber, men jobbet hardt for lite penger. Jackson selv sier at dette var noe av drivkraften hans, han hadde valget mellom å bli en arbeidskar og klare seg greit nok, eller å ta en sjanse på musikken.

Alan JacksonMan skulle kanskje tro at en mann som Alan Jackson alltid har vært interessert i musikk, men sannheten var at han ikke hadde noe spesielt forhold til dette. I sin tidlige ungdom var det gospel som føk gjennom guttens ører og strupe, men da en kamerat introduserte ham for musikken til blant andre Hank Williams jr og Gene Watson snudde han på flisa. På High School startet han bandet Dixie Steel og holdt lokale opptredener.

Artistens store forbilder har vært Hank Williams sr. og Merle Haggard. Han nekter å sette seg selv i samme kategori som dem, men streber etter å komme så nærme som mulig.
I desember 1979 giftet Alan seg med sin ungdomskjæreste Denise, som han har tre døtre sammen med.

Bilmekaniker og Truckfører
Før Jacksons musikktilværelse tok av, livnærte han seg som både bilmekaniker, som sin far før ham, truckfører, og bruktbilselger. Da kona hans tilfeldigvis støtte på Glen Cambell gjennom jobben som flyvertinne, og ga ham en demo av ektemannens låter ble det starten på det som har blitt Alan Jacksons svimlende karriere. Cambell ga ham beskjed om å utvikle sine evner som låtskriver, noe som tydeligvis lønnet seg, da Jackson skriver det meste av sitt eget materiale.

Alans debutalbum, “Here In The Real World”, som har solgt til Platina to ganger, kom ut i 1990, og ga ham en dugelig pangstart. Albumet “Don`t Rock The Jukebox” som kom ut året etter var heller ikke noe dårligere med sine fire platina, og siden den gang har Jackson hatt hele 35 nummer en hits.

Låten “Chattahoochee” har blitt regnet som Jacksons signaturlåt, men han har svært mange store hits, slik som “Gone Country” fra 1995, duetten med Jimmy Buffet “It`s Five O`Clock Somewhere” fra 2003, “Chasin´ That Neon Rainbow” fra Jacksons første album i 1990, “Where I Come From” som ble hans attende nummer 1 hit, og mange, mange flere.

Siden starten har han vunnet flere priser, blant annet en GRAMMY for beste countrylåt med sangen “Where Were You (when the world stoped turning)” som handler om terrorangrepene 11. September 2001.

Han har priser både for sine evner som låtskriver og sanger, og viser gang på gang at han er godt etablert som artist.

Flere av albumene hans har solgt til både gull, platina og multi-platina. Det skulle vel kanskje bare mangle når han har solgt til sammen over 50 millioner album.

Konserter i Norge og Sverige

Det er ikke bare i Amerika at Alan Jackson er en stor stjerne; også i Norge har han gjort enorm suksess, og han har ved to anledninger holdt konserter her til lands.

Låtene Jackson skriver er inspirert av hans eget liv, og i “Drive (For Daddy Gene)” minnes han sin avdøde far, samtidig som han ytrer et ønske om at han skal klare å gi sine egne barn de same gode minnene han selv fikk oppleve med sin far, selv om han prøver å gjøre sangene så generelle at de kan handle om hvem som helst sine liv.

Derfor kan man vel si at Jacksons tekster ikke bare dokumenterer hans eget liv, men også livene til den vanlige mannen i gata.

Alan Jacksons musikk slår på en streng hos alle, og viser hvor stor innflytelse han fortsetter å ha for countrymusikken.

Kilder: Wikipedia, Alan Jackson, GAC, CMT

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy