Country4you

Danseband i Country-kategorien under Spellemannprisen?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret i Spellemann AS har vedtatt å trekke kategorien «Danseband» fra utdelingen av Spellemannprisen for 2017. Årsaken er at det i år bare er åtte påmeldte i kategorien, et for lavt tall etter flere år med nedgang i antall påmeldte.

Kontrollutvalget i Spellemann anbefaler overflytting til andre kategorier. Marthe Thorsby, styreleder i
Spellemann AS, mener at den mest nærliggende kategorien er «country».

Tom Hovde, daglig leder i Tylden & co, opplyser at selskapet følger Thorsbys råd og flytter sine fem
påmeldte i «Danseband» over i «Country»-kategorien.

Hovde sier følgende til VG » – Sjangerne skiller seg ikke så veldig i Norge, og jeg føler ikke at konkurransen blir noe hardere.»

Norsk Americana Forum, som organiserer mange av Norges country, bluegrass, countryrock og sanger/ låtskriver-artister, er av en annen oppfatning enn Spellemanns Marthe Thorsby og Tylden & cos Tom Hovde.

Vi mener at sjangerne «Danseband» og «Country» har vesentlige kjennetegn som skiller.
Americana-musikken, hvori opptatt alle varianter av tradisjonell country, har aldri stått sterkere i Norge. Etter mange årtier der countrymusikken ble misforstått av store deler av media og deler av publikum, har country oppnådd den statusen som musikken fortjener. Den utøves av et stort spektrum artister, som teller musikere og låtskrivere fra alle aldersgrupper.

Americana-sjangeren, som formelt ble etablert i USA i 1999, for å speile den store spennvidden i country-relaterte sjangere, har betydelig fremgang, nå med organisasjons-avleggere i en flere land, inkludert Storbritannia, Australia og Norge. Norsk Americana Forum var den første av disse.

Nivået på norske americana/ country-utgivelser har aldri vært høyere og musikere innen america-
na-sjangeren i Norge markerer seg oftere og oftere i internasjonale sammenhenger.

Norsk Americana Forum er av den oppfatning at tidspunktet for å utvide countrykategorien til også å inkludere en sjanger som har svært lite med country-musikk å gjøre, således ikke kunne ha vært dårligere valgt.

Vi mener at Spellemann AS og Kontrollutvalget må finne en annen kategori å plassere årets åtte på-
meldte i kategorien «Danseband» i enn «Country».

Kommentar til Spellemannprisen 2017
For styret i Norsk Americana Forum,
Ottar Jakob Johansen, leder

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy