Country4you

Elanor Har Hittat Hem

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

För några år sedan var jag med på Countryturen (Memphis, Nashville och Smoky Mountains). En av medresenärerna var en tjej som deltog i alla aktiviteterna med stort engagemang. Ella har nu utvecklats till singer – songwritern Elanor.

Elanor är 28 år och bor i Sollentuna, norr om Stockholm och jobbar på ett klättergym som receptionsansvarig. Elanor har alltid haft ett genuint musikintresse så hon lyssnade mycket på musik och såg på MTV och om inte hon spelade musik så var det föräldrarna. Elanors pappa spelade gärna brittisk rock som Genesis.

”Men det var inte förrän min första musiklärare Jonas upptäckte att jag kunde sjunga som musikintresset tog fart. Vi spelade in julskivor i skolan och där tyckte Jonas att jag skulle sjunga solo och på den vägen är det. Jag gjorde min scendebut när jag var 8 år och det var på en skolavslutning. Sedan dess har det blivit mycket uppträdanden på skolavslutningar, talangjakter och jag har även sjungit på bröllop. Sedan pluggade jag även musikinriktning på gymnasiet”

Men countrymusiken då, hur kunde en tonåring lägga märke till country’n mitt i all pop?

”När jag var 15 år fick jag min första countrylåt i handen av min sånglärare på gymnasiet. Det var Loretta Lynn’s ”You Ain’t Woman Enough” och det var först då jag fastnade för countrymusiken på riktigt. Sedan dess har jag haft Dolly Parton, Carrie Underwood och Miranda Lambert som mina stora förebilder. Min pappa är också en av mina förebilder när det kommer till musiken, han spelade bas i ett band som ung och musik har alltid varit en del av min uppväxt. 

”Just nu försöker jag fokusera på många artister där jag gillar låtskriveriet, Dolly Parton kommer alltid ha en första plats men även nyare artister som Brandi Carlile och Ashley Monroe inspirerar mig mycket till att bli en bättre låtskrivare”. 

Idag släpps din debutsingel ”Coming Home” och den finns på Spotify. Vill du säga nå’t om låten, hur den kom till och någon kommentar om texten? Var spelades låten in? 

Det känns helt fantastiskt, den släpps inte bara på Spotify, även på bl a iTunes och Apple Music. Melodin till låten fick jag upp i huvudet under sommaren 2018 men det var inte förrän jag flyttade till Los Angeles i december förra året som jag tillsammans med min vän Jonathan Johansson satte oss ner och han hjälpte mig att sätta musik på mina melodiska idéer. Och det var efter det som vi började spela in den i en studio på ’Musicians Institute’ i Hollywood, där jag studerade i sex månader. I början hade jag väldigt svårt med exakt hur jag ville att den skulle bli när den var helt färdig men jag är så nöjd med resultatet. ”Coming Home” är den första låt jag någonsin skrivit och den kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Den är tillägnad mina föräldrar och jag har dedikerat en vers var till dom båda och den handlar just om flytten till Los Angeles

Har du något band som du kan ta med dig om du får en spelning?

Jag har börjat jobba lite med en gitarrist och vi håller just nu på att planera upp en repertoar så vi kan komma ut och giga lite vilket jag längtar efter. Jag har bara planerat ett gig i nuläget och det är på min releasefest där jag bland annat kommer framföra min debutsingel. Jag hoppas kunna åka ut och börja giga i början av nästa år.”

”Jag har skrivit dom flesta av mina låtar själv men har även några som jag skrivit tillsammans med andra. Har några fler låtar som är inspelade i studion i Los Angeles och som jag just nu planerar släpp på. Jobbar för tillfället på min EP som jag planerar att släppa under nästa år.”

Vad är dina planer och vad önskar du dig mest i framtiden?

Förutom att repa mycket så jag känner mig redo att komma ut och giga så jobbar jag även med min EP och med inspelning av ny musik. Jag hoppas kunna göra nåt mer singel släpp innan EP släpps. En dröm är ju att få giga lite i Nashville och runt om i landet och förhoppningsvis göra min debut på ’Grand Ole Opry’ om några år. Men jag försöker ta en dag i taget och nu fokuserar jag först och främst på min debutsingel som släpps idag! 

Efter det senaste året? Vad har varit jobbigast och vad har varit mest positivt?

”Jag flyttade till Los Angeles i december 2018 och påbörjade en musikutbildning som heter ”Independent Artist Program” där jag har lärt mig mycket om låtskriveri, hur man spelar in i studio, vad man ska tänka på när det kommer till marknadsföring och jag har även tagit kurser i music business. Det var det läskigast jag någon sin gjort men också det bästa beslut jag någonsin tagit. Jag lärde mig så mycket och jag kommer alltid se tillbaka på den tiden med glädje. Den utbildningen är ju anledningen till att ”Coming Home” gick från en idé till en färdig låt och även fast det varit mycket slit och att jag spenderade x antal timmar i studion varje vecka så har det helt klart varit den bästa tiden i mitt liv. Jag har träffat så många personer som inspirerar mig och haft fantastiska lärare som gett mig tips och lärt mig så mycket. Och jag känner mig så redo för framtiden!”

Vill du säga något mer?

”Jo jag vill framför allt tacka Daniel Rydholm, Jonathan Johansson, Karl-Johan Wigander och Marcus Lundqvist som på ett eller annat sätt varit en del av den här låten, utan dom hade resultatet inte blivit så bra som det blev!” – tack

Tack Elanor, Lycka till.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy