Country4you

Good ol’ Country Music

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De första årtiondena av 1900-talet var ju I princip utan medier som inspelningar och radioutsändningar. Den mesta underhållningen var på barer, utomhusscener och vaudeville-teatrar. En del av låtarna om tragedier, hjältemod och triumfer överlevde och spelades så småningom in – av många.

Runt sekelskiftet var det riktigt många och otäcka tågolyckor och några skrevs det låtar om.

The Fast Flying Virginian

Den 23 Oktober 1890 kl 05:40 körde tåget ’the Fast Flying Virginian’ in i ett jordskred på linjen ’Chesapeake & Ohio Railway’.  Lokföraren George Washington Alley  blev hjälte när han försökte stanna tåget medan stenar kom rullande. George bägge eldare skadades medan George avled senare av skadorna han fått. Hur många George räddade är oklart men det var en arbetare på lokstallarna som höll berättelsen och sången om olyckan vid liv.

Efter 1900 har mer än 80 versioner dykt upp. En version gjordes av the Carter Family och därmed kom den även fram till den tågintresserade Johnny Cash. Johnny Cash hade med låten på albumet The Unbroken Circle – The Musical Heritage of the Carter Family, som släpptes 2004. Enligt sonen John Cash var ”Engine 143” den sista låten som Johnny Cash spelade in:

https://www.youtube.com/watch?v=KQJr2wlO76s&feature=youtu.be

The Cannonball Express

Jonathan Luther ”Casey” Jones var en man som föddes 1863 i Cayce, TN. Den 30 April 1900 kom Casey med sitt passagerartåg ’Cannonball Express’ i lätt dimma och regn när han då upptäckte ett stillastående godståg på linjen. Casey var kvar på tåget och bromsade ända till kollisionen och på så sätt räddade han många liv men dog själv.

Casey hade blivit befordrad till lokförare snabbare än vanligt p g a ett stort utbrott av Gula febern bland personalen.  Han var sitt företag trogen och var väldigt envis. Han var känd för att hålla tidtabellen och för sin uppfinningsrikedom. Han gjorde en speciell ångloksvissla med olika toner och som började svagt, blev stark och tonade bort.  Han var helt emot fackföreningar (unions) och deras strejker.

En bra version av låten ”Casey Jones” gjorde Johnny Cash på 70-talet men jag tror han gjorde den första inspelningen på 50-talet:

Joe Hill om hjälten och fenomenet Casey Jones

Joel Hägglund invandrade till USA 1902 där tog han sitt alias Joe Hill och kallas bl a för den första protestsångaren och hade en stark tillhörighet till arbetarklassen och därmed blev han känd som agitator inom fackföreningsrörelsen. När hjälten Casey Jones dog skrev Joe Hill en nidvisa  Casey Jones, the Union Scab”.  I visan kom Casey upp I himlen och där försökte han stoppa en strejk bland musikerna, han misslyckades och blev deporterad till helvetet där han blev eldare. Woody Guthrie, John Lennon, Joan Baez och Bob Dylan har nämnt Joe Hill som en av de viktigaste låtskrivarna i amerikanska historien. Jag tog med en svensk version av låten med Pierre Ström

Fast Mail

The Southern Railway mail train, som kallades för ’Fast Mail’, som hade rykte av att aldrig vara sen, men den 27 september 1903 var tåget försenad redan när man lämnade Washington D.C. Vid stoppet  i Monroe VA, där man bytte personal var tåget en timme försenad. Ny lokförare för Lok 1102 (som var nästan nytt) var Joseph ”Steve” Brady som genast satte högsta fart för att minska förseningarna.  Vid backen Innan passagen av en järnvägsbro nära Danville VA bromsade man inte in tid så man tappade bromsförmågan och spårade ur vid bron och tåget föll 30 meter ned. Av 18 personer på tåget klarade sig bara 6 st, de övriga 12 – inklusive Steve – dog omedelbart eller av skadorna de fick vid kraschen.

Låten man skrev efter olyckan kom att kallas ”The Wreck of the Old 97”  även denna låt har Johnny Cash gjort en bra version

https://youtu.be/FHKxk719AMc

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy