Country4you
Video

Se filmen «Coal Miner’s Daughter»

För alla som gillar långfilm och traditionell country, så visar SVT2 på Nyårsafton kl 21:35 den amerikanska klassiska långfilmen «Coal Miner’s Daughter» från 1980, som i svensk översättning fått titeln «Loretta».

Detta är en mycket välgjord film om countrysångerskan Loretta Lynns liv, från den fattiga barndomen i gruvstaden till hennes framgångar på Grand Ole Opry i Nashville. Loretta spelas av Sissy Spacek, som också sjunger alla sånger själv i filmen.

Filmen börjar i slutet av 40-talet när Loretta är 13 år. Hon växer upp i en stor fattig familj där hennes pappa slet i byns kolgruva. Hon träffar sin blivande make Doolittle Lynn (Tommy Lee Jones) och blir kär. Trots motsättningar från sina föräldrar gifter sig Loretta med Doolittle när hon är cirka 14 år. Äktenskapet går snabbt utför och Loretta är snart hemma hos sina föräldrar igen – gravid.

Det dröjer dock inte länge förrän Loretta flyttar efter Doolittle till en större stad och där börjar de bygga på sitt gemensamma liv tillsammans. Fyra barn senare får Loretta en gitarr av sin man i bröllopspresent. Det är starten på en musikalisk karriär som ingen trodde var möjlig. En stöttande make som satsar dyra pengar på att låta sin talangfulla fru spela in en singel och sedan börjar den gemensamma jakten på alla radiostationer runt om i södern för att få skivan spelad. Resten är historia.

Loretta blev en av världens mest omtyckta countrysångerska och trots stor press med utbrändhet var hon vid 32-års ålder mångmiljonär och ett kvinnoideal för en hel nation.

En scen ur filmen «Coal Miner’s Daughter» med Sissy Spacek:

Bilder och musik från filmen «Coal Miner’s Daughter»:

Soundtracket till «Coal Miner’s Daughter» som kom 1980 innehöll dessa fina countrysånger som även finns med i filmen. Skivan låg nr 1 på topplistan i Canada och som bäst nr 2 på Billboard’s Top Country Albums.

Sissy Spacek – I Fall To Pieces:

Levon Helm-Blue Moon of Kentucky:

Sissy Spacek – There He Goes:

Sissy Spacek – I’m A Honky Tonk Girl:

Beverly D’Angelo – Walking After Midnight:

Beverly D’Angelo – Crazy:

Beverly D’Angelo – Sweet Dreams:

Sissy Spacek and Beverly D’Angelo – Back In Baby’s Arms:

Sissy Spacek – One’s On The Way:

Sissy Spacek – You Ain’t Woman Enough (To Take My Man):

Sissy Spacek – You’re Lookin At Country:

Sissy Spacek – Coal Miner’s Daughter:

[sws_blue_box box_size=»600″] Filmen kan også kjøpes på DVD hos CDON (49,-) i NorgeSverige – Danmark [/sws_blue_box]

Kanskje vil du også lese:

Dolly i gospelfilm

Roy Skjellaug

Loretta Lynn slipper ny plate i 2015 (artikkel fra 2014)

Boredandre

Billy Ray Cyrus – Like A Country Song

Redaksjonen
Laster...