Country4you

Summertime Blues, Eddie Cochran, Alan Jackson

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Låtskrivare: Eddie Cochran, Jerry Capehart (1958); 

Artist: Eddie Cochran: originalet, spelades in i mars 1958 släpptes 21/6 1958.
Artist: Alan Jackson; Spelades in i jan 1994, släpptes 6/6 1994.

Eddie Cochran och hans manager Jerry Capehart var överens om att det fanns många sommarlåtar men inga som handlar om vad kunde gå fel under sommarlovet för en tonåring. Det blev en låt om en tonåring som inte är överens med föräldrarna, han har svårt på jobbet som sommarpraktikant och så försöker han få stöd av en politiker:

I’m a-gonna raise a fuss
I’m a-gonna raise a holler
About workin’ all summer
Just-a trying to earn a dollar

Every time I call my baby
Try to get a date
My boss says «No dice, son
You gotta work late»

Sometimes I wonder
What I’m-a gonna do
But there ain’t no cure
For the summertime blues

Well my mama and papa told me
«Son, you gotta make some money
If you wanna use the car
To go a-ridin’ next Sunday»

Well, I didn’t go to work
Told the boss I was sick
«You can’t use the car
‘Cause you didn’t work a lick»

Sometimes I wonder
What I’m-a gonna do
But there ain’t no cure
For the summertime blues

I’m gonna take two weeks
Gonna have a fine vacation
I’m gonna take my problem
To the United Nations

Well, I called my congressman
And he said, quote:
«I’d like to help you, son
But you’re too young to vote»

Sometimes I wonder
What I’m-a gonna do
But there ain’t no cure
For the summertime blues

Eddie som var en månginstrumentalist spelade de flera instrument vid inspelningen. Det betydde att han var tvungen att utveckla tekniken med att överdubba olika instrument och stämmor. Han sjöng även de rader med basstämman. Många versioner har en annan som sjunger just ”work-a-late” raderna som just i det här klippet. Flickvännen Sharon Sheely är den på studioinspelningen som klappar händerna i takt.

Eddie Cochrans låt blev populär över större delen av världen vilket innebar att Eddie fick åka på en världsturné. Eddie omkom i en bilolycka i april 1960 i England. Han, Gene Vincent och flickvännen Sharon Sheely åkte taxi från Bristol. Vid Chippenham förlorade taxiföraren kontrollen över bilen (troligen punktering). Eddie lutade sig mot Sharon för att skydda henne men bildörren gick upp vid kraschen mot ett betongfundament och Eddie flög ur taxin och skadades allvarligt och han dog av skadorna dagen efter.

Under åren har mängder av artister spelat in låten bl a Beach Boys, The Who och svenska Hep Stars. För Country och Rock-a-Billy älskare så är väl Alan Jacksons version från 1994 den mest populära. Den toppade countrylistan i USA i tre veckor. Alan inspirerades av Buck Owens version. Alan fick mycket kritik för sin tolkning. Bl a så var likheten med ”Chattahoochee” för stor och att charmen från Eddie Cochrans version försvunnit. Så här blev den:

Originalsingeln med Eddie Cochran från 1958 valdes in i Grammy Hall of Fame (1999). 2005 rankade tidningen Rolling Stone låten som #73 bland de ”500 Greatest Songs of All Time”. The Rock’n’Roll Hall of Fame har lagt in låten på listan ”The Songs That Shaped Rock and Roll”

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy