Country4you
Country Artister Country Nyheter

Country4you.Com ser nærmere på: Alan Jackson

Alan Eugene Jackson (født 17. oktober 1958 i Newnan, Georgia) er en av de mest populære country artistene fra 1990-tallet, med en blanding av både honky tonk og mainstream country musikk. I løpet av sin karriere har han spilt inn tolv studioalbum og flere samleplater, alle hos Arista Nashville. I Januar 2011 annonserte Jackson at han forlater plateselskapet Sony. To måneder senere kommer det en pressemelding om at Jackson har signert for Capitol’s EMI Records Nashville. Avtalen er at det blir et joint venture mellom ACR (Alan’s Country Records) og Capitol.

Mer enn femti av Alan Jakson’s singler har nådd Topp 30 på Billboard’s Country Music listene, inkludert tjuefem låter på første plass. Han har mottatt og vært nominert til flere priser. Jackson er også medlem av Grand Ole Opry, og han ble tatt inn i Georgia Music Hall of Fame i 2001.

Oppveksten

Jackson ble født i Newnan, Georgia og har fire eldre søsken. Som ung gutt lyttet Jackson først og fremst til gospelmusikk, men ut over det var han ikke noen stor musikk-fan. En venn av ham introduserte ham for musikken til Gene Watson, John Anderson og Hank Williams Jr. Jackson likte hva han hørte, og startet etter at han var ferdig med videregående skole et band. Jackson og hans kone Denise Sadler, flyttet fra Newnan til Nashville i håp om å gjøre karriere med musikken på heltid.

I 1983 skrev Jackson sin første låt. Han var da i 20-åra, og jobbet som bilselger.

Karriere

I Tennessee, fikk Jackson jobb i The Nashville Network (TV kanal). Denise fikk ham koblet til Glen Campbell, som hjalp ham i oppstarten av karrieren. Jackson signerte så  med Arista.

Hans første album var en uavhengig utgivelse på Americana Records i 1987 med tittelen: «New Traditonal«. Denne inkluderte låter som «W. Lee O’Daniel And The Light Crust Dough Boys«, «They Call Me A Playboy«, «Just Forget It, Son» og «Merle and George«.

Hans andre album kom i 1989. «Here In The Real World«, ble en stor hit, og det samme ble hans tredje album som kom ut i 1991, «Don’t Rock The Jukebox«.

AJ_1992
Alan Jackson -1992

I 1992 kom albumet «A Lot About Livin ‘(And A Little’ Bout Love)«, som også ble en stor suksess.

I 1992 hadde også Randy Travis tre singler co-skrevet av Jackson: «Forever Together«, «Better Class of Losers” og «I’d Surrender All«. Travis skrev også en låt for Jackson med «She’s Got the Rhythm (And I Got the Blues)«.

I 1994 forlot Jackson Ten Ten Management, som hadde tatt hånd om hans karriere frem til da, og byttet til Gary Overton. Det var rundt denne tiden at Jackson begynte å få berømmelse for sine skriveferdigheter. Andre country-artister brukte sanger skrevet av Jackson, Clay Walker ( «If I Could Make a Living»), Chely Wright ( «Till I Was Loved By You») og Faith Hill ( «I Can’t Do That Anymore »).

Musikk

«Alan Jackson: The Greatest Hits Collection» ble sluppet den 24. oktober 1995. Platen inneholdt 17 låter, to nylig innspilte sanger ( ”I’ll Try” og ”Tall, Tall Trees«), og låten «Home» fra hans andre album som aldri hadde blitt gitt ut som singel.

Med Jacksons utgivelse av «Under the Influence» i 1999, tok han dobbel risiko med et album som inneholdt coverversjoner av country-klassikere og samtidig skulle beholde en tradisjonell «sound» for en rock-og pop/country dominert country radio.

Da Country Music Association (CMA) spurte George Jones om å kun bruke 90 sekunder i sin opptreden for CMA Awards i 1999, bestemte Jones seg for å boikotte arrangementet. I solidaritet avbrøt Jackson sin egen sang under arrangementet, og sang i stedet George Jones’ låta «Choices».

Etter at country musikken gikk mer og mer mot popmusikk på 2000-tallet, kritiserte han og George Strait utviklingen med sangen «Murder on Music Row«. Sangen utløste debatt i country-bransjen om hvorvidt «tradisjonell» country faktisk var død eller ikke. Til tross for at sangen ikke var offisielt utgitt som singel, ble den høyt plassert på listene. Den gikk sin gang på «Hot Country Singles», og slo rekorden som tidligere ble holdt av Garth Brooks’ «Belleau Wood.»

Duoen ble invitert til å åpne Academy of Country Music Awards (ACMA) i 2000 med en fremføring av melodien. Magasinet Rolling Stone kommentert Jacksons stil slik: «Hvis Garth og Shania har hevet standarden for country-konserter med Kiss-stil og endeløse kostyme endringer, gjør Alan Jackson sitt beste for å gå tilbake i baren til et mer menneskelig nivå.»

Etter 11 september angrepet i 2001 ga Jackson ut låta «Where Were You (When the World Stopped Turning)» som en hyllest. Sangen ble en hit, og sendte Jackson på ny frem i rampelyset.

På CMA Awards i 2001, debuterte Jackson med sangen «Where Were You When the World Stopped Turning«. Dette ble betraktet som høydepunktet i showet, og Jackson’s nettsted krasjet dagen etter på grunn av overbelasting. Teksten til låta kom til Jackson helt plutselig etter 9/11, og han hadde ikke planlagt noen offisiell utgivelse, men live-opptaket fra opptreden tidligere på CMA Awards, begynte å få mye spilletid på radio, så da ble den snart gitt ut som singel.

Jackson ga så ut et Jule-album med tittelen «Let It Be Christmas«, 22. oktober 2002.

Jeannie Kendall kontaktet Jackson for å gjøre en duett, og han foreslo sangen «Timeless and True Love«. Denne låta var fra hennes første soloalbum, utgitt i 2003.

Tidlig i 2006 ga Jackson ut sitt første gospel-album, kalt «Precious Memories«. Han satt sammen albumet etter anmodning fra sin mor som likte religiøs musikk. Jackson betraktet dette albumet som et «side-prosjekt» og albumet fikk lite eller ingen spilletid fra radiostasjoner, og viste seg å være ikke så vellykket som hans tidligere arbeid.

Bare få måneder etter utgivelsen av «Precious Memories» i 2006, ga Jackson ut sitt neste country album, «Like Red On A Rose«.

I motsetning til hans tidligere album hadde han en annen produsent på «Like Red On A Rose«. Alan’s hovedprodusent, Keith Stegall var særlig fraværende på dette albumet. I stedet ble Alison Krauss hyret til å produsere albumet. Hun valgte også sangene. Noen fans hevdet med dette albumet at Jackson forlot sin tradisjonelle stil, og siktet seg mer inn mot en mer mainstream pop sound.

På Jackson’s neste album, dro han tilbake til sine country røtter. Albumet «Good Time» ble sluppet 4. mars 2008. Albumets første singel, «Small Town Southern Man” ble utgitt 19. november.

«Country Boy», «Sissy’s Song» og den siste singelen fra albumet, «I Still Like Bologna«, ble også utgitt som singler.

«Sissy’s Song» er tilegnet en venn av Jackson-familien (Leslie «Sissy» Fitzgerald) som jobbet i huset til Jackson. Fitzgerald ble drept i en motorsykkelulykke i 2007.

Alan Jackson’s neste studioalbum kom ut i Mars 2010. Tittelen albumet er «Freight Train» og første singelen som ble sluppet fra albumet var «It’s Just That Way«. Sangen debuterte på Country listene i desember 2009 og fikk en #16 plassering som beste på Billboard Hot Country Songs. Jackson ga også ut låta «Hard Hat and a Hammer» som singel.

Priser, nominasjoner og Georgia Music Hall of Fame

I 1989 ble han nominert til totalt seks Country Music Association Awards (CMAS).

Han ble nominert til fire CMAS i 1994,inkludert Entertainer of the Year.

Jackson ble medlem av Grand Ole Opry i 1991.

Jackson var den mest nominerte artisten på den 29’ende årlige TNN / Music City News Country Awards som ble kringkastet 5. juni fra Grand Ole Opry House. Hans seks nominasjoner inkluderte beste entertainer, mannlig artist, vokal, album, singel og video (to nominasjoner i denne kategorien).

På CMAS i 2002 satte Jackson rekord i å få flest nominasjoner i løpet av ett år med ti nominasjoner. «Where Were You» var mye av årsaken til alle nominasjonene. «Where Were You» var også nominert til en Grammy for Song of the Year. Sangen ble også senere parodiert i South Park episoden «A Ladder To Heaven«.

På Academy of Country Music Awards i 2003 vant Jackson «Album of the Year» for «Drive» og «video of the Year» for videoen til «Drive (For Daddy Gene)”.

Jackson ble tatt opp i Georgia Music Hall of Fame 22. oktober 2001 i Atlanta.

Turne

Jackson var hovedatraksjonen for Fruit of the Loom Comfort Tour i 1995, en avtale verdt 40 millioner dollar. Det hele startet i New Orleans og fortsatte med over 100 konserter rundt i landet.

I 2004 startet Alan Jackson sin konsertturné den 23. januar i Fort Myers, Florida. Turen inkluderte mer enn 50 amerikanske konserter. Martina McBride varmet opp for noen av konsertene.

I august 2009 gjestet Alan Jackson Norden. Det var satt opp konserter i Norge,Sverige og Danmark. Danmark konserten ble avvlyst pga. stor etterspørsel av billetter i Norge etter en utsolgt arena i Bergen (20 000). Konserten ble flyttet til Stevneplassen i Skien.

I mars 2011 besøkte han Australia for å spille på CMC rocks the Hunter music festival.

I august 2011 er Alan Jackson igjen tilbake i Norden. Denne gangen med to konserter i Norge (Skien og Stavanger) og en i Sverige (Eskilstuna). Jackson har med seg duoen Joey + Rory som oppvarmingsband.

Band

Alan Jackson’s backup band (siden 1989) er «The Strayhorns«. Den nåværende gruppen av musikere er:

  • Monty Allen – akustisk gitar,vokal
  • Scott Coney – akustisk gitar,bass,banjo
  • Robbie Flint – steelgitar
  • Danny Groah – gitar
  • Mark McClurg – fele,vokal
  • Bruce Rutherford – trommer
  • Joey Schmidt – keyboards
  • Roger Wills – bassgitar

Personlig liv

Jackson giftet seg med sin ungdomskjæreste Denise Jackson den 15. desember 1979. De er foreldrene til tre døtre: Mattie Denise (født 19. juni 1990), Alexandra Jane «Ali» (født 23. august, 1993) og Dani Grace (født 28. august, 1997). Selv om paret var separert i flere måneder i 1998, har de forsonet seg. Deres historie er referert til i en av Jacksons mest kjente sanger, «Remember When». Denise og deres døtre vises i videoen for låta.

Jackson Familien
Jackson Familien

Denise Jackson skrev en bok som toppet New York Times Best Seller list. Boken dekket hennes liv med Jackson, deres forhold, separasjon og at de fant tilbake til hverandre igjen. Boken ble kalt It’s All About Him: Finding the Love of My Life, som ble utgitt i 2007.

I mai 2008 ga hun ut en gave-bok kalt «The Road Home”.

Jackson nevø, Adam Wright, er også en country-sanger og låtskriver. Adam og hans hustru, Shannon, opptrer sammen som en duo under navnet The Wrights. Duoen skrev to sanger og sang sammen med Jackson på Jackson’s «What I Do» album.

Jackson er også fetter av Pittsburgh Pirates-spilleren Brandon Moss.

Jackson har et nært vennskap med en annen kjent countryartist, George Jones. Jones har vært nevnt i sanger som «Don’t Rock The Jukebox» (Jones dukket også opp i videoen som fulgte den) og «Murder on Music Row«. Låten «Just Playin ‘Possum» er dedikert til Jones. Jones kan også sees i videoen til «Good Time«. I 2008 var Jones overraskende gjest på Jackson’s «CMT Giants» seremonien, hvor han takket Jackson for å være en slik god venn.

Diskografi

1990 Here in the Real World

1991 Don’t Rock the Jukebox

1992 A Lot About Livin’ (And a Little ’bout Love)

1994 Who I Am

1996 Everything I Love

1998 High Mileage

1999 Under the Influence

2000 When Somebody Loves You

2002 Drive

2004 Whai I Do

2006 Precious Memories

2006 Like Red on a Rose

2008 Good Time

2010 Freight Train

Samlealbum:

1995 The Greatest Hits Collection

1999 Super Hits

2003 Greatest Hits Volume II… and Some Other Stuff

2003 Greatest Hits Volume II

2007 Live at Texas Stadium

2007 16 Biggest Hits

2009 Songs of Love and Heartache

2010 34 Number Ones

Julealbum:

1993 Honky Tonk Christmas

2002 Let it Be Christmas

Priser

American Music Awards

1993 Favorite Country Album – «A Lot About Livin ‘(And A Little’ Bout Love)»

Academy of Country Music

1990 Top New Male Vokalist

1991 Album of the Year – «Don’t Rock The Jukebox»

1991 Single of the Year – «Don’t Rock The Jukebox»

1993 Album of the Year – A Lot About Livin ‘(And A Little’ Bout Love) »

1993 Single of the Year – «Chattahoochee»

1994 Top Mann Vokalist

1995 Top Mann Vokalist

2001 Single of the Year – «Where Were You (When the World Stopped Turning)»

2001 Song of the Year – «Where Were You (When the World Stopped Turning)»

2001 Top Mann Vokalist

2002 Album of the Year – «Drive»

2002 Video of the Year – «Drive (For Daddy Gene)»

2003 Single of the Year – «It’s Five O’Clock Somewhere»

2003 Vocal Event of the Year med Jimmy Buffett – «It’s Five O’Clock Somewhere»

Country Music Association

1992 Music Video of the Year – «Midnight in Montgomery»

1993 Music Video of the Year – «Chattahoochee»

1993 Single of the Year – «Chattahoochee»

1994 Song of the Year med Jim McBride – «Chattahoochee»

1995 Entertainer of the Year

2002 Album of the Year – «Drive»

2002 Entertainer of the Year

2002 Single of the Year – «Where Were You (When the World Stopped Turning)»

2002 Song of the Year – «Where Were You (When the World Stopped Turning)»

2003 Entertainer of the Year

2003 mannlige vokalist of the Year

2003 Vocal Event of the Year med Jimmy Buffett – «It’s Five O’Clock Somewhere»

Grammy Awards

2002 Best Country Song – «Where Were You (When the World Stopped Turning)»

2011 Best Country Collaboration with Vocals- «As She’s Walking Away«, med Zac Brown Band

Eksterne lenker

Offisiell Alan Jackson nettside

Kanskje vil du også lese:

Nye Honkytonkbarer, restauranger och nöjesloker i Nashville

Rolf Berglund

Alan Jackson – Amazing Grace

Redaksjonen

Emmylou Harris til Skandinavia i høst

Redaksjonen
Laster...