Country4you
Nye Countryartister

Country4you.Com ser nærmere på: Carolyn Dawn Johnson

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilde av Carolyn Dawn Johnson
Carolyn Dawn Johnson

Carolyn Dawn Johnson er født 30 April, 1971 i Grande Prairie, Alberta, Canada. Hun vokste opp på en gård i Deadwood, Alberte sammen med to brødre.

Johnson var lidenskapelig opptatt av musikk fra ung alder og hun spurte moren sin flere ganger hvordan noen kunne leve uten musikk. Carolyn startet med å synge i en kirke, og begynte så å spille piano i en alder av fem. Det var prestefruen, Evangeline Thiessan, som lærte henne dette.
Foreldrene til Carolyn spilte ofte country musikk fra artister som Jim Reeves og Don Williams hjemme, og ettersom hun selv ble eldre ble også hennes musikalske interesser større og større. Hun lyttet til artister som ABBA, Charley Pride, Fleetwood Mac og Marty Stuart.

Familien flyttet senere til Westlock, Alberta og Johnson gikk på Videregående Skole der. I løpet av hennes tid på skolen der, lærte hun å spille klarinett, fløyte og saksofon. Hun holdt det også gående med pianotimer, hovedsakelig som en følge av at Thiessan sendte henne bøker og oppmuntrende brev. Carolyn’s lærere var ikke like oppmuntrende og fikk henne til å vende seg bort fra musikk for en stund og heller vende seg til vitenskapen. Dette er en periode i livet hennes som hun selv i etterkant har kalt «en skamplett i sitt hjerte».

Etter videregående skole ble det noen år med studering på høyskole. Fagene var biologi og undervisning. Hun var av den oppfatning at det ikke var mulig å livnære seg som musiker, men i løpet av studietiden spilte hun ofte sammen med lokale band, og oppmuntring fra dem gjorde at hun valgte å ha tro på sin karriere som musiker og våge å satse. I en alder av 20 lærte seg hun å spille gitar og begynte sakte men sikkert å forstå at hennes kall var innenfor musikk.

Carolyn lærte seg de tekniske aspektene i musikk industrien, og hun fokuserte mye på det å skrive egne sanger. Hun bestilte til og med en video fra Nashville som var med kjente låtskrivere som fortalte sin historie om låtskriving. Videoen førte til at hun ble med i Nashville Låtskriver Forening.

I 1994 reiste Carolyn til Nashville der hun deltok på diverse låtskriver-arrangementer. I 1997 flyttet Johnson permanent til Nashville og signerte samtidig en avtale med Patrick Joseph Music som låtskriver. Hennes demoer fanget oppmerksomheten til mange plateselskap, og noen av sangene hun skrev ble spilt inn av artister som Patty Loveless, Suzy Bogguss, Kathy Mattea, Mindy McCready, Jo Dee Messina, Linda Davis og Chely Wright.

Carolyn’s gjennombrudd som låtskriver kom i 1999 da sangen «Single White Female» med Chely Wright ble en nummer én hit på country radiostasjoner. Denne sangen ble Carolyn’s første nummer én hit som låtskriver. En annen av hennes sanger, «Downtime» med Jo Dee Messina, ble også en topp fem hit.

Music Row Magazine kåret i 2000 Carolyn til «Breakthrough Songwriter of the Year».

Sangkarrière
I 1999 startet Johnson sin karriere som soloartist. Hennes suksess som låtskriver førte henne til en platekontrakt med plateselskapet Arista Nashville.

Paul Worley, produsenten som jobbet med Carolyn, jobbet også med Martina McBride på den tiden og ba Johnson å være korist på McBride’s sanger. McBride inviterte senere Carolyn med ut på turnè med henne som korist og gitarist . Hun turnerte med McBride i over et år og i løpet av denne tiden jobbet hun også flittig med å skrive sanger til sitt debut album.

I 2001 dro Carolyn ut på Girls Night Out Tour sammen med høyt profilerte stjerner som Sara Evans, Martina McBride, Reba McEntire og Jamie O’Neal. Senere samme år ga hun ut sitt debut album – Room with a View, i Canada. Hun skrev alle de 13 sangene og co-produserte albumet. En amerikansk utgivelse av albumet fulgte noen måneder senere, men den inneholdt kun de 11 første sangene på grunn av forskjeller i kontraktene. Albumet ble godt mottatt, og det solgte litt i underkant av 18.000 eksemplarer i sin første salgs-uke og debuterte som #8 på den amerikanske salgslisten for country music.

De to første singlene fra albumet, «Georgia» og «Complicated«, ble begge hits i USA, der sistnevnte nådde #5 på listene. Hun fikk også hele 10 nominasjoner fra det kanadiske Country Music Association for «Georgia» og «Complicated«. Låtene konkurrerte faktisk mot hverandre i kategoriene Årets Singel, Årets Sang og Årets Video. Carolyn vant fem priser, inkludert hennes første Årets kvinnelige artist pris.

Carolyn dro så på turné med Alan Jackson og Kenny Chesney i 2002. Hennes neste singel, «I Don’t Want You to Go», ble en topp 10 hit i både Canada og USA. Etterfølgende singler gjorde det bra på de kanadiske listene, men ikke på de amerikanske hitlistene. Hun ble nominert til fem CCMA priser det året og vant tre, inkludert hennes andre på rad «Årets kvinnelige artist» pris. Hun vant også en Juno pris for «Beste Country Artist» og en Academy of Country Music Award for «Topp nye kvinnelige artist» det året.

I 2003 reiste Johnson på sin første co-turné med Keith Urban. Mens de er på turnè, begynner hun nok en gang å skrive låter, denne gang for hennes andre album. Urban er også med på en av låtene på albumet.

Dress Rehearsal
I 2004 ga Johnson ut sitt andre album, Dress Rehearsal, der hun co-produserte og skrev 11 av de 12 sangene. Albumet debuterte som nummer ni på Billboard’s Top Country album liste. Den første singelen fra albumet, «Simple Life», gjorde det godt på både kanadiske og amerikanske country listene. Dette var den eneste sangen på albumet hun ikke skrev selv. Den andre singelen, «Die of a Broken Heart», gjorde det bra på de kanadiske country listene, men ikke på de amerikanske hitlistene. Senere samme år fikk hun syv CCMA Award-nominasjoner og vant fem av disse.
Johnson forlot plateselskapet Arista Nashville i 2005 fordi hun var uenig i deres strategi rundt hennes videre karriere.

Love & Negotiation
Albumet Love & Negotiation ble Carolyn’s tredje album. Dette ble gitt ut i Canada i 2006 på plateselskapet Angeline Entertainment. Som med sitt første album, skrev hun alle 12 sangene selv, men denne gangen produserte hun også hele albumet alene. Albumet var opprinnelig planlagt å bli lansert i USA i midten av 2007 av Equity Music Group, men ble forsinket og Johnson forlot Equity i 2008.
I september 2007 ble Johnson kåret til årets kvinnelige artist av CCMA Awards. Love & Negotiation ble til slutt utgitt i USA digitalt gjennom plateselskapet Dancing Lily Music i oktober 2009.

Love Rules
I august i år ga Johnson ut den første singelen fra hennes kommende fjerde album. Singelen «Let Me Introduce Myself» ble sluppet til iTunes i USA i juli, samt i Canada den 10. august gjennom plateselskapet Dancing Lily Music. Albumet har 12 låter og er produsert av Johnson og Frank Rogers.

Du kan kjøpe Carolyn Dawn Johnson’s CD’er hos CDON. Du støtter samtidig Country4you.Com ved å bestille via denne linken

Hør og se videoen «Let Me Introduce Myself» her:

Kanskje vil du også lese:

Canadian Country, uke 43

Rolf Berglund

Toby Keith kommer…

Roy Skjellaug

Kenny Rogers på turne

Boredandre
Laster...