Country4you
Image default

Elvis’ bursdag

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elvis Presley ville i dag blitt 80 år gammel. Det var i byen Tupelo, Mississippi den 8.januar 1935 at Vernon Elvis Presley og Gladys Love Presley fikk sitt første, og eneste barn. Barnet fikk navnet Elvis Aaron Presley.

Elvis var svært sky som barn og sterkt knyttet til sin mor Gladys. Tenårene var vanskelige og han hadde få venner på skolen. Elvis ble mobbet for sin spesielle klesstil og ble av mange jevnaldrende ansett som litt sær. Bare på ett område utmerket han seg: han viste tidlig talent for sang og musikk. Foreldrene sparte sammen penger og gav ham en gitar, og han lærte å spille piano i menigheten der Presley-familien vanket.

Da Elvis var 10 år kom han på andreplass i talentkonkurransen Mississippi-Alabama Fair and Dairy Show. Han sang «Old Shep» – en sørgmodig ballade om en gutt og hunden hans.

Familien Presley bodde i Tupelo, Mississippi fram til 1948 da dårlig økonomi gjorde at de valgte å flytte til Memphis,Tennessee.

Elvis var en ivrig radiolytter og ble påvirket av rhythm and blues, men også av country og gospelmusikk. Da han var rundt 18 år gammel livnærte han seg ved å kjøre lastebil mens han studerte til å bli elektriker. Han kjørte ved flere anledninger i 1953 forbi et skilt utenfor Sun Records hvor det sto «Innspilling av plate $4». Han besluttet å gjøre et forsøk. Platen hadde to sanger: «My Happiness» og «That’s When Your Heartaches Begin». Denne prøveplaten ble funnet på 80-tallet hjemme hos en bekjent av Elvis, og ble endelig utgitt i 1990.

I januar 1954 kom Elvis tilbake til Sun Studios for å spille inn enda en plate. På den la han «I’ll Never Stand In Your Way» og «It Wouldn’t Be The Same Without You«. Også denne privatinnspillingen er senere kommet til rette og blitt utgitt offisielt.

En ansatt i Sun Records, Marion Keisker, hørte ham synge og forsto at gutten hadde en stemme som var utenom det vanlige. Elvis ble senere karakterisert som «Den hvite mannen med den svarte stemmen». Hun mente at platedirektøren Sam Phillips burde høre ham; Phillips likte det han hørte og sommeren 1954 satte han Elvis sammen med et par musikere han hadde i stallen – Scotty Moore (gitar) og Bill Black (bass). I månedsskiftet juni/juli møttes de for første gang og 5. juli gikk de i studio.

Etter en lang stund med mer eller mindre mislykkede forsøk på ballader, tok de pause. I løpet av pausen startet Elvis på Arthur Big Boy Crudups «That’s All Right (Mama)» med både sang og hardtslående gitarspill. Bill Black slengte seg etter hvert på sin kontrabass og Scotty Moore måtte bare bli med han også. Sam Phillips kom løpende inn i studio og lurte på hva de holdt på med; «Vet ikke» svarte Scotty Moore. «Fortsett med det!» lød beskjeden fra Phillips som løp tilbake til kontrollrommet og satte i gang båndopptakeren. Noen minutter senere var låta i boks. Dagen etter spilte de inn «Blue Moon of Kentucky». Med det hadde Elvis countryfisert en blues-låt og bluesifisert en bluesgrass/countrylåt – en nøkkel til suksess var klar.

Den 19. juli 1954 ble singelen «That’s All Right»/«Blue Moon of Kentucky» sendt ut på markedet. Dette var ikke den første innspillingen av det som senere ble kalt Rockabilly, men det har i etterkant (senest i 2005) blitt karakterisert som den viktigste rockeplata som er innspilt.

Elvis Presley & The Blue Moon Boys ble etter hvert svært populære, og fikk i oktober 1954 være med i radioshowet Louisiana Hayride. Det var i forbindelse med dette programmet at Elvis traff «oberst» Tom Parker som senere ble hans manager. Samarbeidet med Parker skulle vare livet ut. Mange ser på dette som en artistisk ulykke for Elvis; fordi denne manageren – etter manges mening – viste liten evne til fornuftig langtidsplanlegging og tilhørende karrièrebygging over tid.

Plateinnspillingene til Elvis på SUN har fått legende-status; for den kreativitet og nyskapning som preger musikken. Kjente titler fra SUN-tiden er bl.a. «Good rockin` tonight«, «Milcow blues boogie«, «Baby let`s play house» og «Mystery train«. Hans femte og siste singel hentet fra SUN-innspillingene var «I forgot to remember to forget«. Vinteren 1956 krøp den helt opp til topp-plassering på country-listen i USA.

Samtidig og i etterkant med Elvis, hadde Sun artister som Johnny Cash, Jerry Lee Lewis og Carl Perkins i studioet. Denne gjengen ble forøvrig kalt «The Million Dollar Quartet» da de fire var samlet i Sun Studio. 4. desember 1956, gjorde de en del uformelle innspillinger som er utgitt på plate.

På Countryturen til Country4you besøker vi legendariske Sun Studios. Det er en mektig følelse å stå i studioet der Elvis, Johnny, Jerry Lee og Carl har spilt inn musikken sin. Les mer om Countryturen 2015.

Elvis byttet plateselskap i 1955. Sun Studios var blitt et for lite selskap for Elvis som da gikk over til RCA Victor.

I perioden 1956-1959 dominerte Elvis hit-listene med den ene suksessen etter den andre: Heartbreak Hotel, Blue suede shoes, Hound dog, Don`t be cruel, Love me tender, Teddy Bear, All shook up, Jailhouse rock og en rekke andre låter. I flere tilfeller var begge sider av singelplatene inne på topp 10 listen samtidig, noe som gjorde at han står registrert med færre førsteplasser enn det som salgstallene egentlig skulle tilsi.

Elvis ble raskt den mest betalte artisten noensinne.

Fra mars 1958 til mars 1960, mens han stod på høyden av karrièren, tjenestegjorde Elvis i militæret. Han fikk beskjed om å klippe håret, og frisøren som klippet ham kastet håret til Elvis ut av vinduet. Håret til Elvis ble plukket opp og senere solgt for flere hundre tusen dollar.

Det meste av militærtjenesten til Elvis ble utført i Vest-Tyskland. Det ble sendt inn flere tusen brev hvor fans, venner og slekt som ba om at han skulle få slippe militærtjeneste. Mens Elvis var i hæren, tok han vaksine mot polio. Det ble sendt på TV hos de tre største kanalene i USA, og de 2% av befolkningen som hadde tatt poliovaksine fra før, ble til 85%! Det var under militærtjenesten i Tyskland Elvis ble kjent med den 14 år gamle offisersdatteren Priscilla Ann Beaulieu, som senere skulle bli hans kone.

Mens han var i militæret ble moren alvorlig syk og havnet på sykehus. Elvis fikk permisjon og besøkte da moren, men han måtte tilbake til militæret. Den 14. august 1958 døde moren. Elvis kom aldri over tapet av moren. Han ble helt knust og gråt som et barn ved hennes kiste.

Hans popularitet fortsatte da han dimitterte i 1960. Mange mener at hans topp-periode som sanger var nettopp tiden fra 1960 til 1963. LP`en «Elvis is back» fra 1960 regnes som hans beste. Og singelplatene hans fortsatte å dominere som om han aldri hadde vært borte: Stuck on you, It`s now or never, Are you lonesome tonight, Can`t help falling in love, Return to sender og Devil in disguise med flere.

Etter flere middelmådige år preget av en Elvis i «gå-sakte» modus, fikk karrieren et oppsving fra og med 1968. Etter comebackshowet var han igjen plassert på tronen som «Kongen». Selv sa Elvis alltid at det bare fantes én konge: Jesus. Elvis vokste opp i en kirkelig tradisjon preget av mye sang og musikk og predikanter som beveget seg til dels heftig. Det er blitt hevdet at predikantenes utagering på møtene gjenspeilte seg i Elvis’ kroppsbevegelser på scenen på 1950-tallet.

1970-tallet ble preget av omfattende konsertvirksomhet. Elvis’ manager forhandlet frem lukrative, og svært tettpakkede konsertkontrakter for Elvis. Mange konserter ble avviklet i Las Vegas, og det ble laget to filmer fra rekken av konserter.

Den mest kjente enkeltkonserten er Elvis – Aloha from Hawaii (14. januar 1973), verdens første satellittoverførte konsert med en soloartist. Konserten ble sett av mellom 1 og 1,5 milliarder mennesker, hvilket tilsvarte en fjerdedel av jordens befolkning.

Etter Pricillas ønske om skilsmisse i 1973, lot det til at Elvis gradvis mistet livsgnisten. Han ble i økende grad avhengig av sterke vanedannende medisiner og det krevende turnélivet begynte å sette sine spor. De siste innspillingene, med sanger som «Way Down» og «Moody Blue», ble gjort i hans hjem Graceland. Deler av den siste turnéen i 1977 ble filmet av CBS og først vist etter hans død. Elvis In Concert viser en fysisk medtatt Elvis som enkelte ganger glemmer teksten til sine gamle hits, men ennå begeistrer publikum med sin personlighet og stemmeprakt.

På formiddagen (lokal tid) den 16. august 1977 fant kjæresten, Ginger Alden, Elvis livløs på badet. Han ble kjørt til Memphis Baptist Memorial Hospital, der han ble erklært død.

I likhet med sitt sensasjonelle gjennombrudd i 1956, var nyheten om hans død førstesidestoff verden over. En rekke aviser og magasiner verden over satte nye løssalgsrekorder med sine Elvis-reportasjer.

Da det ble kjent at Elvis var død samlet det seg umiddelbart store mengder med sørgende utenfor Graceland.

Elvis’ begravelse ble holdt på Graceland torsdag 18.august 1977. Rundt 80.000 mennesker sto langs veien til Forest Hill Cemetery hvor Presley ble gravlagt ved siden av sin mor.
Etter et forsøk på å stjele sangerens kropp i slutten av august ble Elvis og moren flyttet til Gracelands Meditation Garden.

Graceland ble åpnet for publikum i 1982 og har over en halv million besøkende årlig. Det er det nest mest besøkte hjemmet i USA, etter Det hvite hus.

Elvis Graceland

Totalt sang Elvis inn over 800 sanger. Salget av plater var i 1977 på rundt 500 millioner verden over, men dødsfallet i august 1977 fikk platepressene til å gå varme. Hans plateselskap måtte leie inn kapasitet hos andre i et fåfengt forsøk på å dekke etterspørselen.
I løpet av få måneder var det solgt rundt 200 millioner til.

Nå har platesalget passert 2,5 milliarder på verdensbasis…

Kilder: Wikipedia, Billboard

Kanskje vil du også lese:

Laster...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy