Country4you

Grand Ole Opry

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

The Show That Made Country Music Famous

95 år fyller radioprogrammet, Grand Ole Opry i år. Det verkar vara många som tror att det bara är popcountry på Opry. Förmodligen har dessa inte varit på en föreställning. Det som gör Opry så fantastisk är ju blandningen av olika musikstilar med fantastisk bra musik till en entusiastisk publik som får fota hur mycket de vill (nästan). Även personalen måste man berömma, det är ofta pensionärer som ser till att allt fungerar ända ner till din sittplats. Andra noteringar om Opry:

  1. Det är en ära att göra sin debut på Opry
  2. De som är medlemmar och uppträder kallar artist-kollegorna för ”The Family”
  3. Finns inget ”Green Room” på Opry. Det kallas för Family Room
  4. Att stå i cirkeln på Opry’s scen är något en artist (oavsett musik-intresse) aldrig glömmer
  5. Utbudet på olika musikstilar innebär mycket snack, jämförelser och utbyten.
  6. En bra sammanhållning så medlemmarna stöder varandra,

Varje Tisdag, Fredag och Lördagskväll uppträder 5 till 8 artister som spelar 2-4 låtar var. För att visa vad som händer en typisk kväll på Opry så tar vi som exempel konserten den 16 Mars (som dessutom är jubileum för Opry på Opryland se nedan):

COUNTRY-Pop
Vi tar först TRAVIS DENNING. Han är 28 år och kommer från Georgia och har haft en #1 på countrylistan – ”After a Few”. Akustiskt så gör han den som en ballad.

Travis Denning

GOSPEL Country

SUSIE McENTIRE är Reba’s lillasyster och hon tar mer än gärna med en gospel på sin låtlista.

Susie McEntire

KOMIKER

GARY MULE DEER är en ’stå-up-komiker’. Någon gång i månaden förekommer ett komiskt inslag på Opry. Vi skandinaver har ofta lite problem att förstå vad som menas i sketchen.

Gary Mule Deer

SONGWRITER / SINGER

DON SCHLITZ är en låtskrivare som allt oftare sjunger sina låtar. Han har skrivit ett otal country och poplåtar. En låt som han skrev var ”The Gambler” som Kenny Rogers gjorde till en countrylåt.

Don Schlitz

COUNTRY-Pop

MICHAEL RAY är en av de nyare artisterna inom countrymusiken. Den senaste singeln heter ”Whiskey and Rain”.

Michael Ray

”Gammel”-COUNTRY

JEANNIE SEELY  blev medlem i Grand Ole Opry den 16 september 1967. Hon är en av trotjänarna på Opry. Andra som ofta är på plats är Bill Anderson, Vince Gill, Riders in the Sky och Ricky Skaggs.

https://youtu.be/_RMNKzPIefk

BLUEGRASS

Den sista artisten som man annonserat ska vara med är RHONDA VINCENT ”The Queen of Bluegrass”. Hon bjöds in att bli medlem förra året men på grund av pandemin så togs hon emot nu i februari.

Rhonda Vincent

År du vaken kl 02:00-04:30 på morgonen kan du lyssna på programmet LIVE i direktsändning. Det är lokal tid i Skandinavien och därför onsdag, lördag och söndag.

OBS: p g a att USA gått över till sommartid redan den 13 mars är tiden 01:00-03:30 för programmet fram till den 27 mars då Europa går över till sommartid. Av motsatt anledning kommer programmen mellan den 31okt och 7 nov sändas 03:00 till 05:30 då Europa går över till Normaltid en vecka tidigare än NordAmerika

Några dagar efter att programmet sänts finns den med i WSM’s Grand Ole Opry arkiv kolla här och lyssna.

Den 16 mars är det dessutom 47 år sedan som man öppnade det nya Opry-huset på området som kom att kallas för Opryland. Här är lite mer info:

Uppdaterat den 15 mars av Rolf B p g a införandet av sommartid

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy