Country4you
Image default

I Fall to Pieces, Patsy Cline

Låtskrivare: Hank Cochran + Harlan Howard ; Artist: Patsy Cline (släppt 30 Januari 1961)  ;
Countrylistan: #1 den 7 Augusti 1961;  Album: ‘Showcase’( November 1961).

Hank Cochran och Harlan Howard träffades i Kalifornien och blev ett låtskrivarpar. Hank försökte en kväll komma på låttitlar. Han kom på titeln ”I Fall to Pieces”. När han träffade Harlan dagen efter så skrev de låten. En demo gjordes av Harlans fru Jan Howard.

I fall to pieces
Each time I see you again
I fall to pieces
How can I be just your friend?

You want me to act like we’ve never kissed
You want me to forget (to forget)
Pretend we’ve never met (never met)

And I’ve tried and I’ve tried
But I haven’t yet
You walk by and I fall to pieces

I fall to pieces
Each time someone speaks your name (speaks your name)
I fall to pieces
Time only adds to the flame

You tell me to find someone else to love
Someone who love me too (love me too)
The way you used to do (used to do)
But each time I go out with someone new
You walk by and I fall to pieces
You walk by and I fall to pieces

Flera fick frågan om de ville göra låten som t ex Brenda Lee men varken hon eller någon annan nappade. Patsy var i korridoren utanför studion när Owen Bradley fick ännu ett ’nej tack’. Det hörde Patsy som frågade om hon fick göra låten. Det fick hon men när hon senare började inspelningen hade hon svårt att sjunga den. Hon gillade dessutom inte att The Jordanaers skulle vara med. Owen Bradley var riktigt intresserad att få till en poppig countrylåt. Det dröjde till den fjärde tagningen då Patsy lyckades göra sången efter sin stil och röst. Alla i studion jublade när Owen Bradley sa ”That’s the One” (på svenska: ”Där satt den”). När inspelningen var klar och Patsy fick lyssna på bandet insåg hon att Owen Bradley hade rätt. Hon skulle sjunga pop-country och så här blev det:

Nästan alla radiostationer vägrade att spela låten. Både popstationer och countrystationer ignorerade låten – det var varken pop eller country. Pat Smith fick uppdraget att promota singeln. I stort sett så gjorde han så här:

  • Till countrystationer sa han att ”I Fall to Pieces” var en fortsatt utveckling av Patsy’s countrystil.
  • Till popstationer sa han att detta var den nya Patsy Cline som snart skulle jämföras med Patti Page.

Det lyckades. Efter att en DJ på en station i Ohio började spela låten så spred sig det över större delen av landet.

Precis som hon skulle ut och promota låten med besök på radiostationer och en turné så råkade Patsy ut för en mycket svår bilolycka (juni 1961). Det gjorde att hon blev kvar på sjukhuset i två månader vilket innebar att hon började glömmas bort. Till glädje för Patsy fick hon då en inbjudan att bli medlem i Grand Ole Opry.

I slutet av hennes konvalescens blev det aktuellt (läs panik) att få en lika giftig låt som uppföljare. Valet föll på Willie Nelsons ”Crazy” – men det är också en bra historia.

Laster...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy