Country4you
Image default

Jamey Johnson släpper julskiva

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 4 år har vi väntat. Åtminstone har jag det.
På att högt värderade och varmt kritikerrosade Jamey Johnson ska komma ut med originalmaterial.

2010 kom han med kritikerrosade The Guitar Song och på grund av bolagsbråk har nytt material fått vänta.

I dagarna kom The Christmas Song på Johnson nystartade egna bolaget `Big Gassed Records`. Väldigt oväntat men så typiskt Johnson. Han har genom åren gjort sig känd för att gå sina egna vägar och totalt strunta i vad alla andra tycker.
När han nu släpper en ny skiva så är det med endast 1 nyskriven låt. Det är dessutom endast en EP med 5 låtar som möter älskarna av «riktig» countrymusik.

Jag försöker nedan ge en kort genomgång av de 5 låtarna som möter lyssnaren.

`Baby It`s Cold Outside` är ett jazzdrypande öronvax som fullständigt överaskar den vane Johnson-lyssnaren. Frank Loesser-låten från 1944 har spelats in av mängder av artister under åren men jag har aldrig hört en mer vibrerande version av den tidigare. Johnson, i duett med stjärnskottet Lily Meola, gör den i en jazztappning som fullständigt tar luften ur lyssnaren. Helt enkelt en suverän version av det här gamla örhänget. Dessutom är Lily Meola en röst som vi borde ha koll på för framtiden.

Vem trodde att Jamey Johnson skulle göra `Mele Kalikimaka`, också kallad för den Hawaiianska julsången? Den store Bing Crosby gjorde den här låten med The Andrew Sisters 1950, och här gör Johnson den med The Secret Sisters. Till och med i den här typiska hawaiianska versionen så får man en tydlig julkänsla och det finns inte så mycket i övrigt att önska.

`South Alabam Christmas`är Johnsons enda original på den här EP:n. Skriven tillsammans med Buddy Cannon och Bill Andersson (som han skrev George Strait-ettan `Give It Away`med). Det här är en låt som ligger i linje med vad Johnson skrivit tidigare och man känner igen hans ljudbild direkt. Det är ingen tvekan om att det här är en låt helt i Nat King Coles anda (som också var född i Johnsons hemstat Alabama).

`Pretty Paper`, skriven av Willie Nelson och först inspelad av Roy Orbison 1963, är ytterligare en låt som låter som om den vore tagen direkt ur Johnsons egna repertoar.Det här är ännu ett bevis på att det Johnson tar sig an ofta slutar med att det låter som Johnson.

`The Christmas Song`är en klassisk juldänga som finns på alla julskivor av rang. Alla artister som har gett ut julskivor har naturligtvis en egen version. Även om Johnson inte har gjort något speciellt med den här låten, utan spelat in den ganska rakt upp och ner, gör hans speciella röst att det ändå låter väldigt eget. En självklar avslutning på en väldigt speciell julskiva.

Slutbetyget för den här väldigt speciella julskivan kan inte bli annat än en 5:a på en femgradig skala. Johnson försöker som vanligt inte göra något speciellt, men det är precis vad det blir i slutändan. Bara Johnsons röst gör att gamla klassiker som `The Christmas Song`får en helt ny ljudbild.

Det faktum att Johnson just startat sitt helt egna skivbolag `The Gassed Records`gör att vi kan se fram emot fler skivsläpp av Alabamafödde Jamey inom den närmaste framtiden. Eller som Johnson själv säger i en intervju med Rolling Stone-magasine:

We`re gonna start putting out new music now, starting with this Christmas EP. And then you can look for another release from me after the start of the year. And then you can look for more releases from me as the year progresses. We don`t have to go through the same process that other artist might have to, stand in line and wait to get their new music out.
We`ll just kind of fall in line where we fit for retail – and if we don`t fit there, we don`t fit there. It`s not a problem for me.

Vi som älskar «riktig» countrymusik kan alltså se fram emot en rad skivsläpp från den artist som just nu står främst i ledet, Jamey Johnson.

2015 verkar bli ett bra år att se fram emot.

https://www.youtube.com/watch?v=5VTTCFl-9uk

Kanskje vil du også lese:

Laster...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy