Country4you

Sulo’s Brilliant Outsiders

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kom kanske inte som en blixt från klar himmel. Vi borde varit förvarnade för Sulo har ju trots allt skrivit och producerat de två senaste Kikki Danielsson-plattorna. Ändå kommer Brilliant Outsiders som en överraskning. För vem kunde tro att den gamle rockern från Diamond Dogs hade en countryplatta inom sig?

Nu ska vi vara lite försiktiga när vi pratar om country-begreppet. Det rymmer så mycket och det blir så lätt missförstånd. Låt oss slå fast att Sulos country inte kommer direkt från Nashville. Den har snarare tagit en sväng om den engelska pubrocken och låter mer Nick Lowe än George Jones, mer Dave Edmunds än Chet Atkins. Men det gedigna låtskriveriet vi förknippar med country finns där och Sulo har lyckats i en av sina föresatser:

När vi började jobba med projektet för två år sedan satte vi upp några målsättningar och en av dem var att varje låt på albumet skulle kunna vara en singel

Och de tretton spåren på ”Brilliant Outsiders” känns så omedelbara och självklara att de utan vidare platsar som singlar. Det hinner inte gå många sekunder förrän man kommer på sig själv med att stampa takten och nynna med. I princip i varje låt.

Den första låten som skrevs för projektet var ”Constant Reminder” och Sulo och producenten Kevin Porée spelade in en demo och började fundera på vad man skulle göra av den. Plötsligt, och här kan vi prata om blixt från klar himmel, dök tanken upp att låten skulle vara perfekt för den amerikanska sångerskan Maria McKee. Google hittade en websida och en email-adress och på vinst och förlust skickades en förfrågan om McKee skulle kunna tänka sig att göra låten som en duett. Sulo berättar:

Eftersom hon själv var en framgångsrik låtskrivare tyckte jag att det kändes konstigt att försöka «sälja» låten till henne så jag ändrade mig och frågade om hon kunde tänka sig att sjunga duett med mig. Åtta timmar senare kom mailsvaret från Maria McKee. Hon älskade låten, ville självklart sjunga duett och undrade om jag hade fler låtar. Redan samma dag skrev jag låten som skulle komma att döpa hela projektet, «Brilliant outsiders«. Maria McKee tyckte om den också och tyckte att jag skulle komma till Los Angeles och spela in låtarna.

Man säger inte emot Maria McKee! Sulo och Kevin Porée spelade snabbt in grunderna till de båda låtarna i London och en dryg vecka senare satt Sulo på planet till Los Angeles med Maria McKees adress i fickan. Med sig hem hade han två klockrena inspelningar där McKee med kraft och övertygelse visar att hon är en lika bra sångerska som någonsin.

När Sulo i dubbel bemärkelse landat efter denna upplevelse började han och Kevin fundera över fortsättningen och kom fram till att de skulle jobba mot ett helt duettalbum.

Vi satte upp vissa regler för plattan: Låtarna skulle vara i country/americana-stil. Varje låt skulle kunna vara en singel. Artisterna skulle medverka för att de gillade låtarna i första hand. Artisterna behövde inte vara country men de fick gärna ha en historia som gjorde dem lite udda.

Nästan två år senare sitter vi med resultatet i hand. ”Brilliant Outsiders” bjuder på tretton låtar i country/americana-stil,. Varje spår är en potentiell singel. Och plattan vimlar av spännande gäster.

Paul Young – var under stora delar av 80-talet jämte Mick Hucknall i Simply Red den störste ”blue eyed soul”-sångaren och hjärtekrossaren i Storbritannien.

Rissi Palmer – slog igenom med sin debutsingel ”Country Girl”, vilken gjorde henne till den första kvinnliga afroamerikanska artist som gick in på amerikanska countrylistan sedan Dona Mason 1987. Idag är hon på god väg att etablera sig bland de stora stjärnorna.

Janis Ian – Den Grammy-nominerade sångerskan från New York som bland annat hade en listetta med «At seventeen» 1975.

Linda Gail Lewis – Jerry Lee Lewis lillasyster, som träffat och turnerat med många av rock’n’rollens största.

Chris Spedding – den brittiske mästergitarristen som hade mer än ett finger med i spelet i både pubrocken och punken.

Clare Teal – hyllad jazzsångerskan från Glastonbury som bland annat sjöng på Van Morrisons duettalbum från 2014.

Bellamy Brothers – Bröderna bakom megahiten «Let your Love flow«, firade countrystjärnor i över 40 år.

Och så tackar vi förstås countrydrottningen Kikki Danielsson för senast genom att gästa på ”A Song For Every Train”.

Sulos professionella musikkarriär inleddes 1992 med Diamond Dogs. Ett band kraftigt influerade av engelskt 70-tal som Rod Stewart, Faces, Rolling Stones och Mott The Hoople.

Diamond Dogs släppte under sin livstid 1992-2015 tio album, ett gäng singlar och flera samlingsplattor.

Sulo har även gett ut tre soloalbum på engelska, som bland annat innehöll duetter med Magnus Carlson, Max Martin, Louise Hoffsten med flera. Han har dessutom tonsatt poeten Ernst Brunners på två album, gjort fyra duo-album med Idde Schultz, satt upp teatern «Kocksgatan Revisited» på Boulevardteatern , anordnat Sam Cooke hyllningskonserterna «Soul folks» på Södra Teatern i Stockholm, vann Guldklaven 2014 för bästa låt med Larz Kristerz samt är medlem i London-baserade bandet The Crunch med bl a Terry Chimes Clash, Dave Tregunna (Sham 69).

Sulo är med andra ord en man med många järn i elden och ett brett register. Men nu är det Brilliant Ousiders som gäller. Ett storslaget projekt och ett verkligt ”labour of love”!

– Håkan Olsson, Rootsy

Sulo’s Brilliant Outsiders – låtordning:
01. Brilliant Outsiders – Sam Gleaves
02. Early Morning Light – Bellamy Brothers
03. Curse Of The Ring – Chris Spedding
04. Bring Down The Angels – Terry Reid
05. God-Damned Jesus -Janis Ian
06. The Girl With The Rainbow Eyes- Idde Schultz
07. Redemption’s At Hand – Paul Brady
08. When The Work Is Done – Paul Young with Los Pacaminos
09. Constant Reminder – Maria McKee
10. Your Precious Heart – Clare Teal
11. Love Is For The Broken-Hearted – Linda Gail Lewis
12. Good Enough -Rissi Palmer
13. A Song For Every Train – Kikki Danielsson

Itunes_Logo_mindre_Tillpasset C4Y
Kjøp Sulo’s Brilliant Outsiders på Itunes
Spotify_Logo_GRØNN_Mindre_Tillpasset C4Y
Spill Sulo’s Brilliant Outsiders på Spotify

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy