Country4you
Classic Country

The History of a Song: The Highwayman

«Highwayman» är titeln på en sång skriven av den amerikanske låtskrivaren Jimmy Webb, om en själ med inkarnation i fyra olika platser i tid och historia, en Highwayman (rövare), en sjöman, en byggnadsarbetare på Hoover Dam, och slutligen som en kapten på ett rymdskepp.

Bakgrund

Webb skrev låten på ett hotell i London. I sviten fanns ett piano, och efter att han vaknade upp ur en dröm om att han var en engelsk Highwayman, gick han till pianot och började skriva på låten.

[sws_blockquote_endquote align=»left» cite=»Jimmy Webb» quotestyle=»style03″]»I had a black cape and pistols, and I was definitely a bandit. A highwayman, as it were.
I was being chased within an inch of my life by these grenadiers on horseback,
and I knew for a fact that if they caught me, they were going to kill me
»
[/sws_blockquote_endquote]

Webb spelade in låten för hans album från maj 1977, “El Mirage

Glen Campbell version

Webb tog sången till Glen Campbell, som spelade in den 1978. Men Capitol Records ville att han skulle välja en annan musikalisk inriktning och spela in musik liknande gruppen The Knack. Campbell ville släppa låten som en singel, men Capitol vägrade. Efter 30 album för det skivbolaget han hade arbetat med sedan 1962, gav Campbell upp och lämnade studion i Capitol, för att aldrig återvända. Även om han skulle spela in ytterligare tre album med Capitol, så var förtroendet borta.

Efter bråket med Capitol, släppte han albumet «Highwayman» i oktober 1979.

[youtube_wpress id=»iaeGfMeSKX0″]

Waylon, Willie, Kris och Johnny

Webb tog låten till Waylon Jennings ungefär 1981, men Jennings uppfattade inte låten som något speciellt. När Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson och Kris Kristofferson var tillsammans i Schweiz för att göra en TV-special beslutade de att de skulle göra ett projekt tillsammans. I 1984, när de fyra var i studion och spelade in låtar för sitt album, spelade Marty Stuart låten för Johnny Cash och påpekade att det skulle vara perfekt för dem.

Fyra verser, fyra själar och fyra artister.

Därefter spelade Campbell låten till de fyra och kvartetten hade därmed;

namnet på deras nya super grupp, Highwaymen,
namnet på deras första album, Highwayman, och
namnet på deras första singel.

De fyra tyckte att det var ett perfekt namn för dem eftersom de alltid var på väg och alla fyra hade imagen av att vara laglösa inom countrymusiken. I deras version av låten, sjunger de fyra var sin vers först är det Nelson, därefter Kristofferson, Jennings och slutligen Cash. Deras cover av Webb’s Song är den mest populära och mest kända av The Highwaymens låtar, den enda som nådde #1 («Desperados Waiting on a Train» på # 15 är deras näst bästa).
Låten kom in på Billboard Hot Country Songs den 18 maj 1985, gick till # 1 och var 20 veckor totalt på listan. Den var även # 5 på listan ”Song of the Year”, 1985 gällande försäljning och spelningar på radion.

[youtube_wpress id=»jV3QdWIwAFg»]

Kanskje vil du også lese:

Ukens Video: Johnny Cash – Hurt

Roy Skjellaug

Marty Stuart till England

Rolf Berglund

Dwight Yoakam vs Willie Nelson

Redaksjonen
Laster...