Country4you
Country Norge Intervju Utvalgt Artikkel

Kaceys eventyrlige år

Kacey Musgraves opptrådte for et utsolgt John Dee på torsdag, og country4you fikk treffe den talentfulle artisten før konserten. På ett år har hun rukket å gi ut et album, stå på Grand Ole Opry-scenen for første gang, være med Kenny Chesney på turné, få sin egen Europa-turné og bli nominert til seks CMA awards – én mer enn populære Blake Shelton fikk. Det har vært mange store øyeblikk for den unge artisten fra lille Golden, Texas i år.

– En av de beste dagene i år var dagen albumet mitt kom ut. Det var en lettelse når alt det harde arbeidet var gjort, jeg fikk musikken ut i verden og folk likte albumet. Det gjorde at hele året, radioturnéen og alt, virkelig ble verdt det. Det var også et stort øyeblikk da jeg hørte sangen min på radio for første gang. Det har vært det ene store øyeblikket etter det andre. Jeg prøver bare å være tilstede her og nå, og være takknemlig for alt som skjer.

Musgraves forteller også om da hun varmet opp for Kenny Chesney på hans No Shoes Nation Tour tidligere i år.

–  Det var helt uvirkelig! Han var veldig grei mot meg, bandet og crewet mitt. Vi fikk spille på noen utrolige stadioner for tusenvis av mennesker, og det var 6 uvirkelige måneder. Vi la ned mye jobb i det, men jeg lærte mye av det.

Texas-jenta fastslår at det å ha sin egen turné er ganske annerledes enn å være med på andres turnéer.

– Det er en drøm som har blitt til virkelighet å få min egen turné, mitt band, å få bestemme hvordan scenen skal se ut, å få velge oppvarmingsartisten selv – som er en venn av meg som heter Rayland Baxter. Han er en skikkelig bra sanger og låtskriver. Det betyr mye for meg å ha alle her. Og fansen her er fantastiske, de er veldig lojale og engasjerte.

Engasjert har også hele countrybransjen vært i debatten om moderne countrymusikk og om hvorvidt countrylista er full av like sanger. Kacey mener det alltid vil være bra og dårlig musikk i alle sjangre, men at problemet kommer når det er mye av den bra musikken folk aldri får hørt.

– Ta for eksempel Brandy Clark. Hun har akkurat gjort ferdig et album som jeg sang litt på, og hun skrev omtrent halve albumet mitt med meg. Vi skrev også Mama’s Broken Heart sammen. Hun er kjempebra! Jeg syns det er fint når folk får høre sånn musikk. Men jeg tror ting har forandret seg, spesielt når det gjelder kvinnelige countryartister. Før kunne man klare seg med kun en bra stemme eller et bra utseende, men nå er det forventet at man skal ha noe mer å komme med, sånn som artister som Brandy Clark og Ashley Monroe.

At tidene forandrer seg er tydelig, spesielt når man hører låta Follow Your Arrow, som er Musgraves’ nyeste singel. Det er ikke ofte man hører en countryartist synge at man må få elske hvem man vil uavhengig av kjønn. I countrybransjen er homofili fortsatt et kontroversielt tema. Mange husker kanskje da Chely Wright kom ut av skapet og hvor ødeleggende det var for hennes karriere, men Kacey har fått positive reaksjoner på den nye singelen:

– Follow Your Arrow har blitt så varmt mottatt, og ikke bare av countryverdenen – det virker som den blir likt av alle slags folk. Å se hvor engasjerte andre er gjør at jeg får lyst til å jobbe ekstra hardt for låta. Det har vært en positiv opplevelse, og jeg tror folk er klare for nye ideer.

Selv om Follow Your Arrow har blitt omtalt som en sang om homorettigheter handler den ikke bare om at Musgraves støtter homofile.

– Den handler om at jeg støtter at folk gjør det som gjør dem lykkelige. Du kommer aldri til å bli likt av alle, og jeg syns ikke du burde ville det heller. Alle kommer ikke til å like alt du gjør, men det er greit – du trenger bare å gjøre deg selv lykkelig. Det er det som var inspirasjonen til sangen – bare ‘follow your arrow’, bare gjør det som gjør deg lykkelig.

Den nye singelen er en av Kaceys favorittlåter, men hun forteller at hun har mange favoritter blant låtene hun har skrevet.

– De ble alle med på plata av en grunn. Merry Go ‘Round vil alltid ha en spesiell betydning for meg. Ikke bare var det min første singel, men jeg tror den også rørte mange folk, inkludert meg selv. Jeg var veldig heldig som endte opp med den sangen den dagen, med de to låtskriverne jeg skrev den med, Shane McAnally og Josh Osborne. Den dagen vi skrev den ble jeg helt rørt og visste at vi hadde fått til noe spesielt. Jeg føler at den åpnet muligheten for meg til å si det jeg virkelig vil si, så jeg vil alltid være takknemlig for den sangen, og den vil alltid være en favoritt. Den er fortsatt en av favorittsangene mine å framføre.

Jeg er også veldig glad i Silver Lining… Og i It Is What It Is, som er en veldig direkte måte å si at man er veldig komfortabel i et forhold man ikke vil ut av, samtidig som man vet at man burde slå opp. Jeg tror vi alle har følt det en eller annen gang, og det er en vanskelig situasjon å være i.

Kacey forteller at selv om hun er veldig glad i å opptre og være artist, så er det låtskriverdelen av jobben hun liker best.

– Det er noe med å kunne ta en grov idé, forme den til noe konkret og kunne sette lyd og bilder til det. Det er bare hele prosessen med å ta en liten idé du har og lage en sang av det… Å kunne si at det er noe jeg får betalt for å gjøre er fortsatt helt utrolig for meg.

Den unge artisten har til og med vært med på å skrive en av låtene i TV-serien Nashville.

– Undermine skrev jeg sammen med en venn av meg, Trent Dabbs, det er den første og eneste sangen vi har skrevet sammen. Seriens musikkprodusent, T-Bone Burnett, hørte sangen og syntes handlingen i sangen ville passe bra sammen med handlingen i serien, og det gjorde den. Det var veldig overraskende å se hvordan de sydde sangen inn i episoden og hvordan den passet perfekt med hva som skjedde i serien. Det var første gang jeg har hatt en sang i en tv-serie, så det var gøy.

Musgraves har en unik sound, og ikke overraskende har hun selv en variert musikksmak.

– Mine favorittartister varierer veldig, fordi de som har inspirert meg har vært veldig forskjellige artister. Jeg elsker tradisjonell countrymusikk som Glen Campbell, Marty Robbins og Loretta Lynn. Loretta turte å ta opp mange temaer som var kontroversielle den gangen og endret mye i countrymusikken. Jeg er også glad i Alison Krauss, Patty Griffin, John Prine, Willie Nelson, Ryan Adams… Men jeg liker også pop som Katy Perry, Bruno Mars og Miguel.

Kacey er glad i å utforske nye byer, selv om hun ikke får mye tid i hver by.

– I min jobb får jeg så vidt tid til å pakke ut før jeg må reise igjen. Men jeg får hvert fall en følelse av hvordan det er å være i den enkelte byen, og så kan jeg heller komme tilbake en annen gang. 

Jeg elsker Paris, det er en vakker by. Frankrike generelt er veldig fint, jeg har vært der en del. Roma var også en veldig morsom by å være i. Det er vanskelig å si hvilke byer jeg liker best, for jeg liker alle av forskjellige grunner.

Når Musgraves er ferdig med sin egen turné skal hun ut på turné med Lady Antebellum, og vi spør om hun likevel tror hun kommer til å få tid til å skrive noen låter til et nytt album framover.

– Ja, jeg kommer nok til å skrive litt her og der, men det er vanskelig for meg å tenke så langt framover. Jeg vil gjerne at denne tida skal vare, og jeg vil la Same Trailer, Different Park leve så lenge som mulig. Jeg må fokusere på det som skjer nå framover – jeg er skikkelig spent på den nye singelen, og så er det CMA awards neste måned… Det er mye som skjer, men jeg gleder meg.

Kacey forteller at hun håper hun får en lang karriere, og trekker spesielt fram Alison Krauss som et forbilde.

– Hun har over 20 Grammys og mengder av andre priser, og albumene hennes har aldri blitt dårligere selv om hun har blitt mer og mer kjent. Jeg liker at hun er en alle har hørt om, men hun er ikke overalt. Det virker som det er artister som har begynt sakte og har bygd seg opp etterhvert som får livslange karrierer.

Men det viktigste for Kacey Musgraves er å gjøre som den nye singelen oppfordrer til: “follow your arrow”.

– Jeg vil fortsette å skrive samme hva som kommer til å skje med meg som artist, og viktigst av alt er å være lykkelig, uansett hva det betyr. Jeg vil bare lage musikk og være lykkelig.

Videoklipp fra konserten på John Dee:

 

Kanskje vil du også lese:

Kacey Musgraves kommer i år også…

Redaksjonen

Kacey Musgraves tilbake i Oslo i juli (artikkel fra 2014)

Thea Tøstie

Se video: Kacey Musgraves – Keep It To Yourself

Thea Tøstie
Laster...