Country4you

Larry Finngan- den anonyme country-artisten

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Første gang jeg hørte om Larry Finnegan var i 1966 da han startet eget plateselskap, Svensk –Amercan, i Sverige sammen med Rune Wallebom (ex Olsson). Wallebom var mannen bak flere Sven Ingvars hits som Børja om från Børjan og Kristina från Wilhelmina, og spilte i The Violents. Men hvem var så herr Finnegan?

Larry Finnegan het egentlig John Lawrence Finneran og ble født i New York den 10.8.1940. Han fikk sin første og eneste store hit i USA med Dear one i 1962. Finnegan ble av en aller annen grunn meget etterspurt i Sverige etter denne hiten. Populær var den nok også i Norge for da Brio Band vant NM for amatører i 1964 hadde de med ”Dear One” i et potpurri.(Rondo mars -64). Finnegan skrev mange av sine låter selv og hadde i alt åtte låter med amerikanske tekst på det populære P3 programmet Kvällstoppen og på VG –lista hadde han singelen ”Good Morning Tears” og Lpene ”The Best of” og ”My kind of country” i 66/67.

Det kom et brudd i Finnegans country karriere. Han ble medprodusent på Sven Ingvars sine plater og som en kuriositet kan nevnes at han ikke ville ha blåsere med på Värmlandsbandets innspillinger. Sven Ingvars skulle også låte country-aktig! Finnegan begynte nå selv å synge på svensk (eller rettere sagt svengelska) og fikk en store hits både i Norge og Sverige med ”Maria min vän” og ”Hälsa hem til mamma”.

Sven Ingvars var nær konkurs etter innspillingen av filmen ”Under ditt Parasoll” og bandet benyttet etter hvert sitt gamle plateselskap Phillips. Finnegan, som bodde for det meste i Sveits på den tiden, la ned selskapet og flyttet hjem til USA. Der ble det oppdaget en hjernesvulst og han døde på operasjonsbordet. Den forhenværende country – stjernen var da bare 33 år gammel. Men for meg lever ”Dear one” videre. Totenpops med Toten Bjørn har denne låten med når vi kjører vårt Totenpop – show med gamle hits.

Historikk fra avisen Verdens Gang(VG):

Larry Finnegan har hatt 3 låter og 2 album inne på VG-lista. Good Morning Tears var den første sangen inne på lista i uke 17 1966.

Sangen med høyest listeplassering for Larry Finnegan er Hälsa hem til mamma som nådde 5. plass. Flest uker på singlelista har Good Morning Tears med 7 uker.

The Best Of Larry Finnegan er det albumet som har ligget lengst på VG-lista Topp 40, 14 uker. Høyeste listeplassering på albumlista har Larry Finnegan med albumet The Best Of Larry Finnegan, som nådde 9. plass.

Innlegg skrevet av: Sigbjørn Hemstad

Sigbjørn Hemstad – lokalhistoriker. Sigbjørn Hemstad er fra Gjøvik. (f 1949)
Han er i første rekke kjent som NRK-journalist med programseriene: «Hvilke Tider-Hvilke Låter»; «Hæljefest» sammen med Stein E. Hagen på 80-tallet.
Reiser nå rundt med artister fra Brio Band, Una Corda, og Torry Enghs og lager Toten-pop-show. Se www.totenpop.no og for dvd-kutt www.qtv.no
Laster...

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din. Vi antar at dette er ok for deg, men du kan velge det bort hvis du ønsker det. OK Les Mer

Privacy & Cookies Policy